Awokado, zwane też w Polsce, znacznie rzadziej, smaczliwką, to smaczny i bogaty w cenne składniki odżywcze owoc o pięknej, zielonej barwie miąższu. Można wykorzystywać je zarówno w dziedzinie kulinarnej jako składnik past, sosów lub dekorację gotowych dań jak i kosmetycznej, przygotowując ekologiczną, naturalną maseczkę do twarzy. Oczywiście bardzo ważny jest zakup dojrzałego awokado, a skoro w sklepach rzadko przeprowadza się degustacje, warto znać kilka prostych zasad, które pozwolą wybrać nam najlepszy owoc.
Zobacz też: Więcej poradników ABC gotowania
Dojrzałe awokado – jak kupić – film wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Awokado – jak wybrać dojrzały owoc
Krok 1. Obejrzyj kolor awokado – dojrzały owoc ma ciemnozieloną lub bakłażanową skórkę, choć, podobnie jak w przypadku ananasa, jest to bardzo ogólna cecha, która jest uzależniona od odmiany owocu i również jasnozielone awokado może być dojrzałym owocem..
Krok 2. Delikatnie przyciśnij skórkę palcami – dojrzałe awokado jest miękkie i sprężyste, a po dotknięciu skórka powinna powrócić do pierwotnego kształtu. Nie ściskaj owocu zbyt mocno – możesz uszkodzić miąższ, który po obraniu okaże się w tych miejscach ciemny i nieapetyczny.
Pamiętaj
- Nie kupuj przejrzałych awokado. Mają niedobry smak oraz ciemny, wyglądający nieapetycznie miąższ.
- Możesz kupić niedojrzałe awokado i położyć je w kuchni, np. na blacie lub parapecie. Dojrzeje w przeciągu 1-5 dni. Można też owinąć całe, niedojrzałe awokado w folię aluminiową i wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 90 °C. Następnie wyjąć i pozostawić zawinięte w folii aż do całkowitego wystudzenia. Zmięknie, ale nie będzie tak dobre w smaku jak to dojrzałe w naturalny sposób.
- Kupując więcej awokado, zwłaszcza gdy nie masz w planie zjedzenia wszystkich od razu, przechowuj je w lodówce – proces dojrzewania trwa wtedy o wiele dłużej, dzięki czemu owoce nie zepsują się zbyt szybko.
Dojrzałe awokado w domu
Usuń szypułkę z awokado i sprawdź kolor miąższu, który widać przez powstałą dziurkę. Zielony – niedojrzałe. Żółtawy – idealne. Brązowy – przejrzałe. Do niedojrzałego awokado z powrotem włóż szypułkę na miejsce, żeby nie zaczęło w tym punkcie ciemnieć.
Witam mam pytanie dosc czesto kupuje avokado mozna powiedziec dojrzale/ale nie przejrzale/do zjedzenia i czesto po rozkrojeniu w miaszu sa brazowe plamki przebarwienia brazowe w calym owocu.Czy taki owoc mozna jesc czy raczej wyrzucic?Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz Barbara Mieszkam w Anglii moze tego problemu w Polsce nie ma?
Dzień dobry Barbaro! Z tego, co mi wiadomo, te plamki są spowodowane wystawieniem owoców na działanie niższych temperatur lub uszkodzeniami spowodowanymi w transporcie, zanim jeszcze dojrzeją. Nie są szkodliwe, w razie potrzeby można je wyciąć i niestety nie ma sposobu na rozpoznanie na podstawie oceny zewnętrznego wyglądu awokado, czy w środku będzie miało przebarwienia.
Bzdura, nie powiedzila Pani o kolorze …. nic o wyglądzie w srodku , np. co jak po obraniu / rozkrojeniu w srodku jest ciemne, czy to znaczy, ze zgnile? Porada byle jaka i marna
And you can make soup the avocado..cream avocado..
Dressing avocado..you can do a lot plates..tehe test is unique.
Friend aguacate is the name the avocado…
Es tipic the my country Mexico
Really is delicious 🙂
Take 3 tomatoes..1/2 onions..little pices of cilantro..I put chile..
But if you don’t like chile don’t put.
So mix avocado with little water almost nothing..and
Put in bowl …put the tomatoes ..onion..cilantro..salt nod enjoy with
chips!!!
Przejrzałe. Jeśli Ci takie smakuje to możesz zjeść, ale kolor w środku będzie już raczej miało brązowy i nie będzie się apetycznie prezentować.
A co jeśli awokado jest bardzo miękkie, aż za?
Witaj , Chętnie zagladam na Twoją stronke ,bo zawsze coś praktycznego się dowiem . Mam juz kilka receptur , z powodzeniem wdrożonych w mojej kuchni i ku radości rodziny ( wszystkim smakuje ).
Szukam sprawdzonego i „dietetycznego” przepisu na sernik z malinami . Pozdrawiam Ludka
Witam. Świetna strona. Sama zawsze miałam problem z kupnem awokado, które dojrzeje mi w domu, a nie zrobi sie ciemne, twarde i niesmaczne (niestety wiele razy na taka partię trafiłam). Jestem dietetykiem i prowadzę bloga, porównałam wartość odzywczą awokado do popularnych smarowideł do chleba. Wynki są bardzo ciekawe. http://www.udietetykow.pl/czy-warto-kupowac-awokado/
Jest fajna zasada, którą można się kierować przy zakupie awokado:
Niedojrzałe awokado jest w dotyku jak czoło.
Dojrzałe w sam raz – jak nos.
Przejrzałe – jak policzek.
Działa!
Bardzo mi się ta zasada podoba :))).
Ale super,teraz wreszcie będę pamiętać jak mam kupować.Często rezugnuję z zakupu bo nie pamiętam jakie mam kupić,dzięki za cenną wskazówkę
wreszcie wiem jak wybrać avokado- dzięki:)
[..YouTube..] wreszcie wiem jak wybrać avokado- dzięki:)
Zazwyczaj kupuję niedojrzały owoc – najlepiej włożyć go do papierowej torebki – dojrzeje szybciej 🙂
Pozdrawiam!
dzięki za porady teraz wiem że nie kupie bubla 🙂 Pozdrawiam
dzięki za porady teraz wiem że nie kupie bubla 🙂 Pozrawiam
dzięki za porady teraz wiem że nie kupie bubla 🙂 Pozrawiam
[..YouTube..] dzięki za porady teraz wiem że nie kupie bubla 🙂 Pozdrawiam
[..YouTube..] dzięki za porady teraz wiem że nie kupie bubla 🙂 Pozrawiam
Prze-uwielbiam awokado. Może być samo, może z dodatkami: winogrona, ananas…co mi wpadnie pod nóż 🙂
Ja rowniez wyjadam lyzeczka uprzednio skropione sokiem z cytryny, badz majonezem… Jest rowiez pyszne jako dodatek do salaty z pomidorem, jajkiem na twardo, cebulka i winegretem, a nawet tunczykiem 🙂
Ulubiony owoc do sałatek, ale jak bardzo dojrzały ( taki miąższ do smarowania ) to lubię na świeżym pieczywie i tylko z solą.
Polecam bogaty w zdrowe tłuszcze dla naszego organizmu i mikrolelementy.
Niestety w sklepach zawsze samo twarde awokado ;/ Kupienie dojrzałego awokado na ostatnią chwilę w tym kraju graniczy z cudem.
Samo z siebie też ma smak, ja sobie łyżeczką często wyjadam miąższ z przekrojonej połówki. Tylko dojrzałe musi być :).
Z awokado jest trochę jak z bakłażanem. W sumie samo z siebie specjalnie smaku nie ma, to kwestia przypraw i przyrządzenia 🙂
Lubię. Ostatnio jadłam takie coś: tost z pełnoziarnistego chleba, na nim rozsmarowane awokado, pokropione oliwą i sokiem z cytryny, posypane płatkami chili. Muszę odtworzyć w domu i wrzucić na bloga 😉
awokado z czosnkiem i odrobiną pieprzu oraz soli doskonały do smarowania chleba zamiast masła i na to cienki plasterek sera mmmiam
Bardzo dziękuję za poradnik!
Kilka razu „udało mi się” kupić przejrzałe awokado… 🙁
…ale teraz już mi to nie grozi!
[..YouTube..] Bardzo dziękuję za poradnik!
Kilka razu „udało mi się” kupić przejrzałe awokado… 🙁
…ale teraz już mi to nie grozi!
Mam 3 lampy, ale tutaj mi w pewnym momencie okropnie mocno poświeciło słońce, które wyszło zza chmury i jest taki dziwny efekt przez to, zresztą w niektórych miejscach nawet trochę poprzyciemniałam filmik w montażu.
jest jeszcze jeden element, który „potwierdzi” dojrzałość awokado, ale to już raczej trzeba zrobić w domu po kupieniu, mianowicie jeśli ten „dzyndzelek” po szypułce łatwo da się wyjąć, to znaczy że awokado jest dobre, ale najpierw i tak lepiej sprawdzić czy po prostu jest miękkie
[..YouTube..] Mam 3 lampy, ale tutaj mi w pewnym momencie okropnie mocno poświeciło słońce, które wyszło zza chmury i jest taki dziwny efekt przez to, zresztą w niektórych miejscach nawet trochę poprzyciemniałam filmik w montażu.
kontrast w swoich filach podkręcasz programowo czy masz po prostu masz tak mocne oświetlenie? 🙂
[..YouTube..] jest jeszcze jeden element, który „potwierdzi” dojrzałość awokado, ale to już raczej trzeba zrobić w domu po kupieniu, mianowicie jeśli ten „dzyndzelek” po szypułce łatwo da się wyjąć, to znaczy że awokado jest dobre, ale najpierw i tak lepiej sprawdzić czy po prostu jest miękkie
Wielkie dzięki za ten filmik:)
[..YouTube..] kontrast w swoich filach podkręcasz programowo czy masz po prostu masz tak mocne oświetlenie? 🙂
[..YouTube..] Wielkie dzięki za ten filmik:)