Wypiek babek to polska tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Choć w niektórych domach na stołach wielkanocnych królują serniki lub mazurki, część gospodyń nie wyobraża sobie Wielkanocy bez babki wielkanocnej: drożdżowej lub piaskowej, czasem zaparzanej – obgotowywanej w kąpieli wodnej w dużym garnku. To klasyczne, smaczne i bardzo dekoracyjne wypieki, które łatwo wzbogacić i urozmaicić o dodatek bakalii, słodki lukier lub polewę. Pamiętam opowieści mojej babci o przygotowywaniu babek wielkanocnych z kilkudziesięciu jajek – były wypiekane w piecach, miały ogromne rozmiary, a do święcenia wiozło się je wozem zaprzężonym w konie. Babka majonezowa to zupełnie inny wypiek, chociaż… tak naprawdę jest zwykłym ciastem wyrastającym na proszku do pieczenia, bo majonez to przecież nic innego jak żółtko zmiksowane z olejem, czasem wzbogacone o musztardę, przyprawy i sok z cytryny lub odrobinę octu.

Zobacz też: Więcej przepisów na Wielkanoc

Babka majonezowa jest wypiekiem ekspresowym – wszystkie składniki wystarczy wrzucić do jednej miski, zmiksować mikserem przez 3 minuty na dużych obrotach, a powstałe, lejące, dość rzadkie ciasto umieścić w wysmarowanej, wysypanej kaszą manną lub bułką tartą foremce. To doskonały wypiek dla początkujących, zapracowanych i zabieganych – jedyna trudność w jej upieczeniu tkwi w sprawdzeniu drewnianym patyczkiem, czy ciasto faktycznie się upiekło i środek nie pozostaje surowy.

Do babki majonezowej można wykorzystać majonez domowy w łagodnej wersji lub wybrać gotowy w sklepie – ważne, żeby nie miał zbyt intensywnego, charakterystycznego dla niektórych marek smaku. Można pokusić się o dodanie do niej bakalii, chociaż w rzadkim cieście mogą opaść, nawet pomimo wcześniejszego obtoczenia w mące.

 

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Babka majonezowa – przepis

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Czas pieczenia: ok. 50-60 minut

Składniki (forma do pieczenia babki o średnicy ok. 20 cm, z kominem):

  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej (przesiana)
  • ½ szklanki mąki pszennej (przesiana)
  • 4 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • ¾ szklanki majonezu (o temperaturze pokojowej)
  • ¾ szklanki cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii


Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić lukier
  2. Jak zrobić polewę czekoladową
  3. Jak zrobić majonez
Wykonanie:

Krok 1. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 160 °C (czas przygotowania masy jest czasem nagrzewania piekarnika)

Krok 2. Wszystkie składniki ucieramy w misce przez 3 minuty mikserem na wysokich obrotach.

Krok 3. Przekładamy masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną.

Krok 4. Wstawiamy foremkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut, na złocisty kolor. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia – dopiero kiedy wierzch jest delikatnie zrumieniony, na 5 minut przed końcem, sprawdzamy w najgłębszym miejscu suchość ciasta, za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto zostało upieczone.

Krok 5. Od razu po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i studzimy na wyjętej z piekarnika kratce (żeberkach), obróconą do góry dnem.

Krok 6. Całkowicie zimne ciasto wyjmujemy z formy i dekorujemy.

 

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Babka majonezowa