Babka z makiem to moja kolejna propozycja do kolekcji babek wielkanocnych. Sprawdzi się również jako ciasto zimowe, bez dodatku owoców, szybkie do przygotowania, z łatwo dostępnych składników. Jest to dość prosta do zrobienia baba z makiem. Nie wymaga ubijania osobno piany z białek, bo wyrasta na proszku do pieczenia. Można upiec ją w klasycznej foremce do babki lub mniejszej keksówce. Potem, po wystudzeniu i wyjęciu z foremki, udekorować pyszną, słodką polewą lub lukrem. Zobaczcie jak zrobić babkę z makiem.
Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze wypieki
Babka z makiem to ciasto bardzo podobne do pieguska, ale przed upieczeniem ma gęstszą konsystencję i nie zawiera mleka. Z kolei dodatek mąki ziemniaczanej zapewnia ciastu po upieczeniu bardziej aksamitną, piaskową i mniej kruszącą się konsystencję, dzięki czemu łatwo będzie je pokroić w plastry. Jest delikatna, a ziarenka maku dodają jej chrupkości.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej (przesiana)
- ½ szklanki mąki pszennej (przesiana)
- 4 jajka (o temperaturze pokojowej)
- ½ szklanki maku
- 150 g masła (¾ kostki; o temperaturze pokojowej)
- ¾ szklanki cukru (polecam ksylitol (cukier brzozowy) lub erytrytol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny lub 2 łyżki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić lukier
- Polewa z białej czekolady - przepis
- Polewa czekoladowa - przepis
- Zakalec - jak go uniknąć
Jak zrobić
- Nastawiamy piekarnik na temperaturę 160 °C (czas przygotowania masy jest czasem nagrzewania piekarnika).
- Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na wysokich obrotach na puszysty krem (prawie do białości).
- Dodajemy do masła cukier i miksujemy nadal, aż się rozpuści.
- Wbijamy do masy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując całość przed dodaniem kolejnego.
- Dosypujemy obie mąki oraz mak do masy i ucieramy przez ok. 2 minuty do gładkości.
- Dodajemy do masy opcjonalne składniki: sok z cytryny lub wanilię i miksujemy przez ok. 1 minutę.
- Przelewamy masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną.
- Wstawiamy foremkę do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut, na złocisty kolor. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia – dopiero kiedy wierzch jest delikatnie zrumieniony, na 5 minut przed końcem, sprawdzamy w najgłębszym miejscu suchość ciasta, za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto zostało upieczone.
- Od razu po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i studzimy na wyjętej z piekarnika kratce (żeberkach), obróconą do góry dnem.
- Całkowicie zimne ciasto wyjmujemy z formy i dekorujemy.
Wartości odżywcze
Można zaserwować bez polewy czy posypki, ale najlepsza będzie z białą czekoladą!
Jak Wam się podoba?
Jestem bardzo ciekawa czy lubicie babkę z makiem. A może wolicie klasyczną wersję babki piaskowej z dodatkiem rodzynek? Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak się udała i jak smakowała!
Zrobiłam kiedyś to ciasto wedle filmu i nie wiem, czy jajka, których użyłam były za duże, czy wbiłam ich po prostu za dużo, ale babka wyszła wybitnie jajeczna. Niestety nie w pozytywnym sensie, bo smakiem przypominała omlet. Inne Twoje przepisy, których próbowałam były super, nie wiem co z tym było nie tak. Może skontrolujesz listę składników, czy nie pojawił się błąd w proporcjach?
czas pieczenia zupełnie mi się nie sprawdził, po 40 minutach ciasto jest jeszcze płynne
🙂
Zimno było?
mmm wygląda pysznie, zresztą wszystkie twoje babeczki są zachwycające.
Jaki piękny talerzyk, gdzie taki udało Ci się zdobyć :)?
Były takie rok albo 2 lata temu we Flo. Mam też ten sam model, ale w różowym kolorze, przewija się czasem na niektórych zdjęciach na blogu :).
Idealna ta babeczka 🙂
Serio? 🙂
Mamy ostatni dzień września – prędzej Wszystkich Świętych i cGwiazdka niż Wielkanoc
Jest mak na liście składników: pół szklanki :).
Pysznie wygląda, uwielbiam mak szkoda tylko, że strach się po nim uśmiechać 🙂
Hahaha, co racja to racja ;).
Ile trzeba dodać maku? Bo chyba nie ma tego podanego w przepisie ;D
Będzie jak znalazł jako zimowy wypiek, chociaż do Świąt daleko :D. Lubicie
mak w cieście? #food #recipe #ciasto