fbpx
Czytasz właśnie
Babka z makiem

Babka z makiem

Babka z makiem

Babka z makiem to moja kolejna propozycja do kolekcji babek wielkanocnych. Sprawdzi się również jako ciasto zimowe, bez dodatku owoców, szybkie do przygotowania, z łatwo dostępnych składników. Jest to dość prosta do zrobienia baba z makiem. Nie wymaga ubijania osobno piany z białek, bo wyrasta na proszku do pieczenia. Można upiec ją w klasycznej foremce do babki lub mniejszej keksówce. Potem, po wystudzeniu i wyjęciu z foremki, udekorować pyszną, słodką polewą lub lukrem. Zobaczcie jak zrobić babkę z makiem.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze wypieki

Babka z makiem to ciasto bardzo podobne do pieguska, ale przed upieczeniem ma gęstszą konsystencję i nie zawiera mleka. Z kolei dodatek mąki ziemniaczanej zapewnia ciastu po upieczeniu bardziej aksamitną, piaskową i mniej kruszącą się konsystencję, dzięki czemu łatwo będzie je pokroić w plastry. Jest delikatna, a ziarenka maku dodają jej chrupkości.

Babka z makiem

Babka z makiem

Prosty przepis na babkę świąteczną czyli wielkanocna babka z makiem, ucierana babka makowa, najlepsza babka z makiem, z chrupiącymi ziarenkami, pięknie wyrastająca i puszysta.
5 z 6 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 40 minuty
Razem: 55 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: babka z makiem
Liczba porcji: 1 forma do pieczenia babki o średnicy ok. 20 cm, z kominem
Kalorie: 169kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej (przesiana)
  • ½ szklanki mąki pszennej (przesiana)
  • 4 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • ½ szklanki maku
  • 150 g masła (¾ kostki; o temperaturze pokojowej)
  • ¾ szklanki cukru (polecam ksylitol (cukier brzozowy) lub erytrytol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny lub 2 łyżki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić lukier
  2. Polewa z białej czekolady - przepis
  3. Polewa czekoladowa - przepis
  4. Zakalec - jak go uniknąć

Jak zrobić

  • Nastawiamy piekarnik na temperaturę 160 °C (czas przygotowania masy jest czasem nagrzewania piekarnika).
  • Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na wysokich obrotach na puszysty krem (prawie do białości).
  • Dodajemy do masła cukier i miksujemy nadal, aż się rozpuści.
  • Wbijamy do masy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując całość przed dodaniem kolejnego.
  • Dosypujemy obie mąki oraz mak do masy i ucieramy przez ok. 2 minuty do gładkości.
  • Dodajemy do masy opcjonalne składniki: sok z cytryny lub wanilię i miksujemy przez ok. 1 minutę.
  • Przelewamy masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną.
  • Wstawiamy foremkę do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut, na złocisty kolor. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia – dopiero kiedy wierzch jest delikatnie zrumieniony, na 5 minut przed końcem, sprawdzamy w najgłębszym miejscu suchość ciasta, za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto zostało upieczone.
  • Od razu po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i studzimy na wyjętej z piekarnika kratce (żeberkach), obróconą do góry dnem.
  • Całkowicie zimne ciasto wyjmujemy z formy i dekorujemy.

Wartości odżywcze

Serving: 90g | Kalorie: 169kcal (8%) | Carbohydrates: 18g (6%) | Białko: 2g (4%) | Fat: 10g (15%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 61mg (20%) | Sód: 86mg (4%) | Potas: 125mg (4%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 295IU (6%) | Witamina C: 2.6mg (3%) | Wapń: 67mg (7%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Można zaserwować bez polewy czy posypki, ale najlepsza będzie z białą czekoladą!

Zobacz też
Sernikobrownie

Babka z makiem
Babka z makiem

Jak Wam się podoba?

Babka z makiem
Babka z makiem

Jestem bardzo ciekawa czy lubicie babkę z makiem. A może wolicie klasyczną wersję babki piaskowej z dodatkiem rodzynek? Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak się udała i jak smakowała!

15 komentarzy
5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom