fbpx
Czytasz właśnie
Barman

Barman

Barman - drink

Barman, znany też jako drink barmana to wódka z lodem, cytryną i syropem cukrowym lub cukrem. Całość podana jest na kruszonym lodzie, który, nie mając blendera, można zastąpić lodem w kostkach. Jest to mocno orzeźwiający drink, lubiany zarówno przez kobiety jak i mężczyzn, którzy nie przepadają za piciem czystej wódki z kieliszków lub szklanek z lodem. Zobaczcie jak zrobić barmana.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na drinki

Barman to popularny drink słodko-kwaśny, ale warto pamiętać, że z powodu dużej zawartości soku z cytryny, maskowanego częściowo przez cukier, nie powinno się wypijać go zbyt wiele (nadmierne zakwaszenie szkodzi żołądkowi). Chcąc wypić kilka, dobrze jest pomiędzy kolejnymi szklankami napić się czystej wody.

Drink barman

Barman

Drink barman czyli przepis na barmana - czystą wódkę z plasterkami cytryny oraz cukrem lub syropem cukrowym.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 2 minutes
Razem: 2 minutes
Kategoria: Drink
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: barman, drink barmana
Liczba porcji: 1 porcja
Kalorie: 308kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 50 ml wódki
  • 1 cytryna (pokrojona w plastry)
  • 3 łyżki syropu cukrowego (można zastąpić zwykłym cukrem, cukrem brązowym lub ksylitolem)
  • lód kruszony lub w kostkach

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Drink można zaserwować ze słomką.
  2. Zamiast czystej wódki można wykorzystać wódkę kolorową, która komponuje się dobrze ze smakiem cytryny.
  3. Zamiast cytryny można wykorzystać inny owoc cytrusowy, np. pomarańczę.

Jak zrobić

  • Plastry cytryny układam w szklance do połowy wysokości i delikatnie rozgniatam muddlerem.
  • Zasypuję cytrynę cukrem lub zalewam syropem cukrowym.
  • Przykrywam całość lodem i zalewam wódką.
  • Na wierzchu układam 1 nierozgnieciony plasterek cytryny.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 150g | Kalorie: 308kcal (15%) | Węglowodany: 53g (18%) | Białko: 1g (2%) | Sód: 37mg (2%) | Potas: 186mg (5%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 46g (51%) | Witamina C: 57.3mg (69%) | Wapń: 28mg (3%) | Żelazo: 2.8mg (16%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zamiast cytryny można wykorzystać limonkę lub pomarańczę. Sprawdzą się równie dobrze, choć to już nie będzie klasyka. Zwykły cukier spróbujcie zastąpić syropem cukrowym lub miodem, albo syropem z agawy. Nawet tak prostą recepturę warto próbować zmieniać i eksperymentować!

Zobacz też
Konfitura z żurawiny

Drink barman
Drink barman

Ciekawa jestem, czy drink barmana przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i przy okazji napiszcie, czy zrobiliście klasyczną, czy może zmodyfikowaną wersję!

15 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom