Pin It
Barszcz biały wigilijny

Barszcz biały wigilijny

Zamiast barszczu czerwonego czy zupy grzybowej, w niektórych polskich domach na Wigilię przygotowuje się barszcz biały wigilijny, postny. Bez dodatków wywarów mięsnych lub rybnych, gotuje się go na wywarze z grzybów, z dodatkiem zakwasu na biały barszcz (przygotowanego wcześniej z wody, mąki pszennej razowej i czosnku), podsmażonej cebuli i dużej ilości kwaśnej śmietany. Miłośnicy grzybów mogą drobno pokroić grzybki pozostałe po przygotowaniu wywaru grzybowego i dodać je do białego barszczu.

Określenia „barszcz biały” używa się często, mając na myśli żurek. Co prawda obie zupy przygotowuje się na zakwasie (ten do żurku robimy inaczej: z mąki żytniej, żurkowej) i do obydwu dodaje się śmietanę, barszcz biały jest mniej intensywny w smaku i można go przygotować bez dodatku białej kiełbasy.

Tak przygotowany barszcz biały można podać np. z duszonymi ziemniakami. Ja zdecydowałam się ozdobić go odrobiną zielonej natki pietruszki i ugotowaną, pokrojoną w talarki marchewką.

Jak zrobić barszcz biały – film kulinarny Full HD

 

Przepis na barszcz biały


Składniki (dla 6 osób):
  • 3/4 l zakwasu na biały barszcz
  • 1 l wody
  • 2 kubki kwaśnej śmietany
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie (kilka kulek)
  • owoce jałowca (kilka kulek)

Przydatne poradniki:

 

Wykonanie:


Krok 1. Grzyby moczymy kilka godzin w 1 l zimnej wody. Następnie, w tej samej wodzie, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, zostawiamy wywar, a grzyby drobno kroimy.

Krok 2. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy w garnku, na oliwie z oliwek.

Krok 3. Do cebuli dodajemy grzyby, smażymy kilka minut, zalewamy wywarem grzybowym. Dodajemy przyprawy: sól i pieprz. Możemy też dołożyć po kilka kulek ziela angielskiego i owoców jałowca.  Doprowadzamy do wrzenia.

Krok 4. Do gotującej się zupy wlewamy wymieszany zakwas, mieszamy i znów doprowadzamy do wrzenia.

Krok 5. Dodajemy do barszczu śmietanę, mieszamy dokładnie i zdejmujemy z ognia. Gorący barszcz biały wlewamy do talerzy i podajemy.