fbpx
Czytasz właśnie
Biała kiełbasa w sosie piwnym

Biała kiełbasa w sosie piwnym

Biała kiełbasa z sosem piwnym

Mięso polane piwem kojarzy mi się z letnim grillowaniem. Wystarczy wrzucić kiełbaski na ruszt, podlać piwem prosto z butelki i najprostsza kiełbasa z grilla za chwilę jest gotowa. Prosty i szybki sposób, za to biała kiełbasa w sosie piwnym wymaga odrobinę więcej przygotowań. W dodatku można zaserwować ją na Wielkanoc! Piwo zakupione w Czechach „na zapas” niecierpliwie czeka na letnie grillowanie, tymczasem jedną butelkę otworzę do przygotowania piwnego sosu. I choć na śniadanie wielkanocne nie wypada stawiać kufla z piwem na stole, takie wygotowane, w sosie, idealnie uzupełni smak białej kiełbasy. Zobaczcie jak zrobić białą kiełbasę w sosie piwnym.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na Wielkanoc

Biała kiełbasa w sosie piwnym, jeśli na śniadanie wolimy tradycyjną, białą kiełbasę z cebulą, może być przyrządzona na kolację drugiego dnia Świąt. To szczególnie dobry pomysł, gdy zostanie nam jej zapas. Oraz świetny przepis na biesiadną kolację, nie tylko od święta. Sos jest aromatyczny, o głębokim smaku. Całość pożywna i aż prosi się o dodatek domowego chleba. Może ze smalcem?

Zobacz też
Jajka faszerowane

Biała kiełbasa w sosie piwnym

Biała kiełbasa w sosie piwnym

Biała kiełbasa w sosie piwnym czyli wielkanocna biała kiełbasa z piwem, cebulą i pietruszką, w delikatnym, aromatycznym sosie.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 35 minutes
Razem: 40 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: biała kiełbasa duszona, biała kiełbasa w piwie, biała kiełbasa z sosem piwnym
Liczba porcji: 6
Kalorie: 600kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki białego octu
  • 1 szklanka jasnego, lekkiego piwa
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • szklanki wody
  • natka pietruszki (posiekana)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Wodę, piwo i cebulę z octem zagotowujemy na patelni.
  • Dodajemy kiełbasę w całości, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez 15 minut pod przykryciem, na średnim ogniu.
  • Wyjmujemy kiełbasę z garnka, studzimy i kroimy na kawałki o grubości ok. 2,5 cm.
  • Mąkę delikatnie podsmażamy na patelni z roztopionym masłem.
  • Dodajemy wywar piwny z cebulą, cukier i zagotowujemy, cały czas mieszając.
  • Gdy sos zgęstnieje, dodajemy pokrojoną kiełbasę i trzymamy na ogniu jeszcze przez 5 minut.
  • Podajemy kiełbasę z sosem, udekorowaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 200g | Kalorie: 600kcal (30%) | Węglowodany: 5g (2%) | Białko: 25g (50%) | Tłuszcze: 51g (78%) | Tłuszcze nasycone: 18g (113%) | Cholesterol: 137mg (46%) | Sód: 1126mg (49%) | Potas: 465mg (13%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 560IU (11%) | Witamina C: 6.1mg (7%) | Wapń: 27mg (3%) | Żelazo: 2.1mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Biała kiełbasa w sosie piwnym
Biała kiełbasa w sosie piwnym

W której wersji smaczniejsza? Klasyczna z cebulą, czy może jednak kiełbasa biała w sosie piwnym? Bardzo jestem ciekawa, którą wybierzecie. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach!

Zobacz komentarze (1)
  • Moze moglabym zasugoerowac temat? Poszukuje inspiracji na pracową
    wielkanoc. Co rokju każdy z nas przynosi coś pysznego, jednak powoli
    zaczęło mi brakowac pomysłów. Może jakiś przepis na coś typu bite-size,
    efektowne a jednoczesnie proste żeby zanieśc do pracy i łatwe w
    przygotowaniu?
    Pozdrawiam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom