fbpx
Czytasz właśnie
Burgery

Burgery

Burger z frytkami

Diabeł tkwi w szczegółach. Burgery można przygotować na niezliczoną ilość sposobów: z wołowiny, z mieszanki wołowo-wieprzowej, z dodatkiem jajka i/lub namoczonej albo tartej bułki czy krakersów lub z samego, zmielonego mięsa. Również dodatki bywają różne: jadłam już burgera rybnego w Australii, do którego, podobnie jak w mięsnej wersji, dodano plasterek pieczonego buraka i pociętą w nitki marchewkę, dawno temu próbowałam burgera w jednej z sieci fast food. Pszenne, miękkie bułki z sezamem, przełożone kotletem mięsnym z dodatkiem warzyw, święcą triumfy na całym świecie i nie sposób wyobrazić sobie wyjazdu choćby do Nowego Jorku, bez zjedzenia tamtejszego burgera.

Zobacz też: Więcej pomysłów na dania z grilla

„Musimy wpaść kiedyś do Ciebie i coś nam ugotujesz” – zapowiedzieli się po jednym ze spotkań wrocławskich blogerów. „Co powiesz na najbliższy czwartek?”. Zgodziłam się, pod warunkiem, że to oni ugotują coś pod moje dyktando i tak oto powstały nasze burgery.

Rozpoczynając przygodę z domowymi burgerami, warto pamiętać o podstawowej zasadzie udanych potraw: proste danie, jakim jest bułka przełożona mięsem z kilkoma dodatkami, to prosta receptura, a ta wymaga składników najwyższej jakości. Jeśli dopiero stawiacie pierwsze kroki w kuchni, kupcie bułki przeznaczone specjalnie do burgerów: białe, puszyste, z sezamem, które po ugrillowaniu staną się bajecznie chrupiące. Jeśli macie doświadczenie w wypieku domowego pieczywa, pokuście się o samodzielny wypiek, a do środka każdej kanapki włóżcie kotlety z dobrej wołowiny, najlepiej samodzielnie zmielonej, dzięki czemu wiadomo, jakie mięso trafi na talerze Wasze i gości. Postawcie na klasykę z samej wołowiny lub wzbogaćcie smak jajkiem, a konsystencję – dodatkiem suchej bułki, namoczonej w wodzie i dobrze odciśniętej. Część może stwierdzić, że takie dodatki są lepsze do kotletów mielonych, ale uwierzcie, spotkałam się już nawet z burgerami, do których do mięsa, jako nadzienie, dodawano pokruszone płatki kukurydziane lub herbatniki.

Chociaż najlepsze bułki do burgerów wypieka się z białej mąki, spróbujcie zastąpić je ich razowymi kuzynkami lub postawcie na bułki z mąki orkiszowej, o najniższym indeksie glikemicznym.

Pamiętajcie, że duży burger, razem z bułką i frytkami, może liczyć nawet 1000 kcal, a jeśli dodatkowo wypijecie kufel piwa, fundujecie sobie dodatkowych 300 kcal. Cały zestaw z pewnością nie jest daniem, które powinno gościć w codziennym jadłospisie. Cieszcie się smakiem burgerów okazyjnie, a po obiedzie idźcie na długi spacer lub wieczorne bieganie. Odstawcie frytki, alkohol zastąpcie wodą z miętą i cytryną, a zamiast całej bułki – zjedzcie tylko połowę lub całkiem z niej zrezygnujcie, zjadając tylko mięso z sosem i warzywami i burger light, nieco bardziej łaskawy dla cyferek wyświetlanych na łazienkowej wadze, gotowy :).

Zobacz też
Sałatka orzechowo-serowa z selerem naciowym

Burger

Burgery

Burgery wołowe czyli przepis na najlepsze burgery z grilla lub z patelni. Burger na ostro z sosem Worcestershire i Tabasco, z dodatkiem cebuli, pomidorów, sałaty i sera.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 45 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 1 hour
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: burgery
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4-6 bułek na burgery
  • oliwa

Burger

  • 500 g wołowiny (zmielona)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki sosu Tabasco
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 1 sucha bułka pszenna
  • ¼ szklanki natki pietruszki (posiekana)

Dodatki

  • 1 czerwona cebula (pokrojona w krążki)
  • 4-8 pomidorków koktajlowych (przekrojone na pół lub pokrojone w grubsze plastry)
  • 2-4 liście sałaty lodowej
  • 2-4 plastry żółtego sera

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Burgery wegetariańskie można przygotować, zastępując kotlety wołowe kotletami ziemniaczanymi, kotletami z gotowanej fasoli, ciecierzycy, soczewicy lub soi, grillowanym lub smażonym tofu albo, zamiast mięsa, wkładając do kanapki ser pleśniowy z grilla. Burgery wegańskie to wszystkie powyższe, ale bez sera i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.
  2. Zamiast mielonej wołowiny, do burgerów można włożyć steki z grilla, uzyskując tzw. steak sandwich, popularne danie kuchni australijskiej.

Jak zrobić

  • Zmielone mięso, jajko i namoczoną, odciśniętą bułkę mieszamy z przyprawami i sosami w misce. Opcjonalnie do wołowiny można dodać posiekaną natkę pietruszki.
  • Formujemy z mięsa 4-6 płaskich, okrągłych kotletów o grubości ok. 1,5 cm.
  • Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Patelnię do grillowania smarujemy niewielką ilością oliwy i rozgrzewamy na największym płomieniu.
  • Grillujemy na patelni kotlety po 4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy i przykrywamy szczelnie, żeby nie wystygły.
  • Bułki przekrawamy na pół i grillujemy po wewnętrznej stronie, przez 1 minutę.
  • Kotlety układamy na dolnej części bułki i podgrzewamy całość razem z położonymi na mięsie plastrami żółtego sera (ser powinien się rozpuścić lub chociaż lekko zmięknąć; można też wcześniej, od razu po zdjęciu mięsa z patelni, ułożyć na nim ser i przykryć całość, żeby nie wystygła).
  • Mięso dekorujemy kawałkami sałaty, pomidorkami koktajlowymi i cebulą. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i przykrywamy górną częścią ugrillowanej bułki.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

 

Burger
Burger
9 komentarzy
  • ja zawszę robię burgery z mięsa w proporcjach 80/20 (mięso/tłuszcz), po uformowaniu wkładam je w folię spożywczą i zamrażam, po wyjęciu bezpośrednio na patelnię a po zdjęciu przyprawiam 😉

  • Ja daję na pół kilo max łyżkę tartej buły ale to zależy. Jak kupisz wołowinę taką ok 20% tłuszczu i sama ją zmielisz – połowa na małych oczkach a połowa na większych – to się trzymają i z łyżeczką a może i w ogóle bez. Polecam z plastrem grillowanego ananasa. Aha no i z bułką z piekarni a nie fabryki opon. Domowe burgery naprawdę nie muszą smakować plastikiem 😉

  • Jak już pisałam, muszę wypróbować i przekonać się na własne oczy jak to wyjdzie. Jest tyle różnych wersji przepisów na burgery, niektóre np. zawierają bułkę tartą. Takie różowe w środku też fajne :). Wkręciłam się w ich przygotowywanie, jeszcze przede mną fishburgery i kanapki ze stekiem :).

  • Co więcej ….. jeszcze bez jajka, samo mięso cebula i czosnek i jakieś przyprawy. Tylko że mięso zagniatam jak ciasto praktycznie :D. Tylko problem w tym że ja z domieszką wieprzowiny robię i nie wiem czy to nie wpływa na to że się bardziej burger trzyma.

  • Osobiście robię znacznie chudsze i bez bułki bo z bułką to mi się z mielonym kojarzy . Ale ta cebula w krążkach bardzo fajnie wygląda :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom