fbpx
Czytasz właśnie
Dorsz z grilla na ostro

Dorsz z grilla na ostro

Cały dorsz grillowany na ostro

Pamiętam czasy PRL i kostkę z dorsza, którą moja mama rozmrażała i smażyła od czasu do czasu na piątkowy obiad. Pamiętam też smażonego na złoto, w cieście, dorsza podawanego w stołówce jednego z banków, w których pracowałam kilka lat temu. Większość potraw pozostawiało tam wiele do życzenia, ale rybę, w porównaniu do pozostałego jadłospisu, serwowali dość smaczną. Moje serce podbił dwa lata temu dorsz z sosem cytrynowym podanym w hotelu w Juracie, a w tę sobotę zasmakowałam w pysznej rybie: dorsz z grilla na ostro, podany z ryżem i sosem cytrynowo-czosnkowym, smakuje wyśmienicie!

Zobacz też: Więcej pomysłów na dania z ryb

Cały dorsz z grilla na ostro

Dorsz z grilla na ostro

Cały dorsz z grilla z imbirem i ostrą papryczką chili czyli smaczny dorsz grillowany w całości z aromatycznymi dodatkami.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Azjatycka, Europejska
Przepis na: dorsz z grilla
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 dorsz (ok. 600 g)
  • 2 cebule (średnie)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
  • 2 cm korzenia imbiru (pokrojony na cienkie plasterki)
  • 1 łyżka zielonego pieprzu (ziarnisty)
  • 1 papryczka chili (bardzo drobno posiekana)
  • 3 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 cebule dymki (posiekane)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Dorsza nacinamy ukośnie z obu stron nożem, w najgrubszym miejscu.
  • W moździerzu tłuczemy na pastę pieprz, papryczkę chili i sos rybny.
  • Nacieramy pastą rybę i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
  • Żeberka grilla lub patelnię grillową delikatnie smarujemy oliwą.
  • Grillujemy rybę przez ok. 10 minut z każdej strony.
  • W połowie grillowania ryby na patelnię grillową wkładamy cebulę, czosnek i imbir i posypujemy je cukrem. (Jeśli grillujemy rybę na prawdziwym grillu, cebulę, czosnek i imbir wkładamy na grilla na tacce posmarowanej oliwą).
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Cały dorsz z grilla na ostro
Cały dorsz z grilla na ostro
16 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom