fbpx
Czytasz właśnie
Canelloni ze szparagami

Canelloni ze szparagami

Canelloni ze szparagami

Zielone szparagi idealnie pasują do długich, szerokich rurek canelloni. Można wykorzystać je do przygotowania szybkiego i smacznego obiadu. Oczyszczone, zblanszowane szparagi wkładamy do ugotowanych rurek canelloni i polewamy sosem przygotowanym ze świeżych pomidorów duszonych w czerwonym winie. W 15 minut mamy gotową zdrową, lekką obiado-kolację: canelloni ze szparagami.

Zobacz też: Więcej przepisów na makaron

Jeśli nie kolacja, to może przekąska imprezowa? U mnie canelloni ze szparagami układałam na talerzu i polewałam sosem, ale można też włożyć wszystko do żaroodpornego naczynia i zapiekać.

Zobacz też
Pieczeń rzymska przepis

Canelloni z zielonymi szparagami

Canelloni ze szparagami

Szybki obiad i prosty przepis czyli makaron canelloni ze szparagami i pomidorowym sosem na bazie czerwonego wina.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 353kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 24 sztuki rurek makaronu canelloni
  • 1 kg oczyszczonych szparagów
  • 4 pomidory (dojrzałe; pokrojone w drobną kostkę)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 lampka czerwonego wina wytrawnego
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Canelloni gotuję al dente czyli lekko twarde. Układam gorące na talerzach.
  • Szparagi gotuję we wrzątku przez ok. 3-4 minuty.
  • Cebulę szklę na oliwie z oliwek.
  • Do cebuli dodaję czosnek i lekko podsmażam całość.
  • Dodaję pomidory, doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając.
  • Zalewam winem i doprawiam octem balsamicznym, duszę przez ok. 5 minut.
  • Nadziewam canelloni szparagami (można nadziewać po kilka sztuk do jednej rurki).
  • Doprawiam sos solą i pieprzem i polewam canelloni nadziewane szparagami.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 6sztuk | Kalorie: 353kcal (18%) | Węglowodany: 52g (17%) | Białko: 13g (26%) | Tłuszcze: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 8mg | Potas: 600mg (17%) | Błonnik: 7g (29%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 1890IU (38%) | Witamina C: 16mg (19%) | Wapń: 75mg (8%) | Żelazo: 7mg (39%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy taka prosta potrawa jak canelloni ze szparagami przypadnie Wam do gustu. Dajcie znać w komentarzach, jak Wam wyszło :).

Canelloni z zielonymi szparagami
Canelloni z zielonymi szparagami
Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom