Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków

Carpaccio, popularna przystawka z surowej wołowiny, cielęciny, łososia lub tuńczyka, posiada alternatywną, wegetariańską wersję bazującą na pysznych, krwistych burakach, upieczonych w piekarniku w folii aluminiowej, pokrojonych w cienkie plastry i podanych w bardzo eleganckiej formie. Carpaccio z buraków to prosty starter lub sałatka dla wielbicieli tego warzywa oraz wegetarian i wegan.

Zobacz też: Więcej pomysłów na buraki oraz wszystkie przepisy na startery

W carpaccio z buraków znajdziemy interesujące połączenie kilku smaków: delikatnie słodkich, pieczonych buraków, lekko ostrego sosu winegret i słodko-kwaśnego octu balsamicznego, a to wszystko w towarzystwie prażonych z cukrem orzechów włoskich, odrobiny mascarpone i świeżej mięty. Prosta receptura, a jaka uczta dla podniebienia.

 

Carpaccio z buraków – przepis

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: ok. 45 minut

Składniki (dla 1 osoby):

  • 1 spory burak (bez naci)
  • 4 orzechy włoskie
  • 1 łyżka mascarpone (opcjonalnie)
  • kilka listków świeżej mięty
  • gęsty ocet balsamiczny
  • kilka łyżek sosu winegret
  • 1 łyżka cukru
  • suszona natka pietruszki

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić sos winegret

Wykonanie:


Krok 1. Buraki w skórkach nakłuwamy widelcem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.

Krok 2. Orzechy włoskie łuskamy i prażymy z cukrem na suchej patelni, uważnie mieszając, żeby się nie spaliły.

Krok 3. Upieczone i ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Studzimy.

Krok 4. Układamy zimne buraki dekoracyjnie na środku talerza i ozdabiamy kilkoma łyżkami sosu winegret, gęstego octu balsamicznego, łyżką mascarpone i suszoną, drobno posiekaną natką pietruszki. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.

 

Carpaccio z buraków z orzechami

Carpaccio z buraków z orzechami