Pin It
Chili con carne

Chili con carne

Kolorowy Meksyk w kuchni daje możliwość wielu eksperymentów, z dodatkiem czerwonej fasoli, ostrej papryki, nachos i tortilli meksykańskich. Gęsta, ostra, aromatyczna zupa, choć z gorącego Meksyku, podczas jesiennej pluchy jest świetnym daniem do postawienia na polskim stole. Chili con carne: raz, dwa, trzy… i gotowe, zwłaszcza jeśli w domu jest zapas czerwonej fasolki z puszki. Wokół unosi się zapach kminku rzymskiego i kolendry, a na stole gości apetyczne, kolorowe danie.

Chili con carne nie jest trudne do wykonania, zwłaszcza jeśli mięso zmieli za nas elektryczna maszynka. Istnieje wiele możliwości przygotowania tej potrawy, z wykorzystaniem suszonego lub świeżego chili, czerwonego wina, cynamonu, gorzkiej czekolady, a nawet naturalnego jogurtu lub śmietany i zapewne, podobnie jak w przypadku polskiego bigosu, każda meksykańska pani domu ma na nie swój własny, sprawdzony przepis.

Chili con carne – przepis

Składniki (dla 2 osób):

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1/2 czerwonej papryki (pokrojona w kostkę)
  • 1/2 zielonej papryki (pokrojona w kostkę)
  • 1 puszka czerwonej fasolki (odcedzona) lub 2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony; opcjonalnie)
  • 3 pomidory (sparzone, obrane ze skórki, bez pestek, pokrojone w kostkę)
  • 1/2 łyżeczki ostrej przyprawy chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 3-4 łyżki łoju wołowego lub innego tłuszczu

Wykonanie:

Krok 1. Na roztopionym tłuszczu szklimy cebulę.

Krok 2. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy aż lekko się zrumieni i zmięknie.

Krok 3. Dokładamy paprykę i podduszamy całość, aż papryka zmięknie.

Krok 4. Dodajemy fasolkę i pomidory i dusimy aż pomidory się rozgotują i rozpadną.

Krok 5. Doprawiamy chili con carne i dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.

Chili con carne podajemy gorące, w towarzystwie czerwonego, wytrawnego wina, które ugasi żar ostrych przypraw.

 

Chili con carne

Chili con carne