Pin It

W czasach, kiedy nie przepadałam za ciastami, babcia przekonała mnie do swojej drożdżówki. Ciasto, które nie było za słodkie, idealnie wyrastało i najlepiej komponowało się ze szklanką ciepłego mleka prosto od krowy, na zawsze podbiło moje serce. Dziś babcia piecze je w zwykłej kuchence, ale w „tamtych” czasach przygotowywała drożdżówkę w piekarniku w kuchni węglowej. Moja mama zawsze powtarzała mi, że dobre ciasto drożdżowe może udać się tylko w kuchni u babci, a nasz gazowy, zepsuty i niedopiekający z jednej strony piekarnik nigdy sobie z nim nie poradzi.

Mój tato wspomina ciasto drożdżowe z rabarbarem jako nadejście lata. W czasach, kiedy nie było pomarańcz, grejpfrutów, kiwi czy bananów, pojawienie się w domowym ogródku rabarbaru zapowiadało rychły początek sezonu na dalsze, owocowe, letnie pyszności.

Zobacz też: Więcej przepisów na rabarbar

W mojej kuchni ciasto drożdżowe gościło dotychczas przy wypieku domowych bagietek lub ciasta na pizzę. Wreszcie, po jednej, nieudanej próbie, pięknie wyrosło w wersji na słodko, z nutką kwasku rabarbaru, zapachu skórki cytrynowej i wanilii, w intensywnie pozytywnym, żółtym kolorze – na najlepszych żółtkach, oczywiście, z jajek od babcinych kur :).

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem – przepis

Czas przygotowania: 15 minut

Czas wyrastania: ok. 30 minut

Czas pieczenia: ok. 30 minut

Składniki (blaszka 25 x 35 cm):

Ciasto:

  • ½ kg rabarbaru
  • ½ kg mąki
  • ½ l mleka
  • 30 g drożdży
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g (½ kostki) masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka starta z 1 cytryny

Kruszonka:

  • 100 g (½ kostki) masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki

Do dekoracji:

  • cukier puder

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić rozczyn drożdżowy

Wykonanie:

Krok 1. W małej miseczce zagniatamy składniki na kruszonkę: zimne masło utarte na tarce o dużych oczkach rozcieramy delikatnie z mąką i cukrem i odstawiamy do lodówki.

Krok 2. Drożdże rozcieramy w misce z 1 łyżką cukru, 1/2 szklanki mąki i ciepłym mlekiem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do wyrośnięcia.

Krok 3. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem.

Krok 4. Do żółtek dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, dosypujemy pozostałą mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dolewamy pozostałe mleko i staramy się „wtłoczyć” do ciasta jak najwięcej powietrza.

Krok 5. Kiedy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki, dodajemy stopione i przestudzone masło i wyrabiamy całość aż będzie odchodzić od ręki (można ewentualnie podsypać odrobinę mąki, ale ciasto nie powinno być zbyt suche).

Krok 6. Wyrównujemy powierzchnię ciasta w misce, przykrywamy i odstawiamy do ciepłego miejsca, bez przeciągów.

Krok 7. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Na wierzch wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.

Krok 8. Wstawiamy ciasto do ciepłego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 180 °C i zostawiamy otwarte drzwiczki.

Krok 9. Po ok. 30 minutach, kiedy ciasto jeszcze raz wyrośnie, zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze przez ok. pół godziny. Wierzch ciasta powinien nabrać złocistego koloru, a środek można sprawdzić drewnianym patyczkiem.

Krok 10. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Mój pomysł na wyrastanie rozczynu drożdżowego i wyrobionego ciasta to umieszczenie przykrytej miseczki w większej misce lub zlewozmywaku z dość ciepłą, ale nie gorącą wodą. A jakie są Wasze sposoby na wyrośnięte ciasto drożdżowe?

Placek drożdżowy z rabarbarem

Placek drożdżowy z rabarbarem