Istnieje kilka sposobów, dzięki którym można przygotować smaczne ciasto na pierogi, korzystając z klasycznej receptury lub dodając składniki poprawiające jego elastyczność lub miękkość.

Poniżej zebrałam  przepisy na ciasto na pierogi, które można wykorzystać, przygotowując pierogi ruskie, pierogi z owocami i warzywami lub grzybami, pierogi mięsne, a także uszka do barszczu, pyzy czy knedle. Warto pamiętać, że ilość mąki podana w przepisie jest orientacyjna, a jej ostateczna ilość „wyjdzie” nam dopiero podczas wyrabiania.

Zobacz przepisy na najlepsze pierogi

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

Chociaż w recepturach występują różne składniki, niezmienne pozostają cztery zasady:

  1. ciasto potrzebuje dobrego, dokładnego wyrobienia
  2. wymaga podsypywania dodatkową mąką podczas wałkowania
  3. lepimy ciasto od bardziej wilgotnej strony (tej, która przylegała do stolnicy)
  4. jeśli jest elastyczne i kurczy się po rozwałkowaniu, przed nałożeniem farszu należy je lekko rozciągnąć palcami

Klasyczne ciasto na pierogi

W najprostszej formie to mąka połączona z wodą, z dodatkiem odrobiny soli. Należy dobrze wyrobić je ręką, powinno być elastyczne i dać się cieniutko rozwałkować. Jest klasycznym ciastem na pierogi ruskie, uszka oraz kołduny.

Klasyczne ciasto na pierogi – przepis

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki (na ok. 100 pierogów):

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka letniej wody

Przykładowe przepisy z wykorzystaniem tego ciasta:

  1. Pierogi z jagodami
  2. Pierogi z grzybami i kapustą
  3. Pierogi ze szpinakiem
Wykonanie:

Krok 1. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzymy wgłębienie.

Krok 2. Sól rozpuszczamy w wodzie.

Krok 3. Stopniowo wlewamy wodę, cały czas wyrabiając ciasto i nasypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka.

Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba 10 minut wyrabiania.

UWAGA: Większą elastyczność tego ciasta uzyskamy, wlewając zamiast letniej wody wrzątek lub zagotowane mleko i wyrabiając początkowo ciasto za pomocą drewnianej gałki lub łyżki.

 

Elastyczne ciasto na pierogi

Delikatne, łatwe do cienkiego rozwałkowania i rozpływające się w ustach po ugotowaniu, oprócz składników klasycznego ciasta: mąki i wody, wymaga dodania odrobiny soli, jajka i oleju. Jest mniej podatne na obsychanie i trudniej twardnieje po ugotowaniu i wystudzeniu pierogów, jednak mimo wszystko polecam przykrywać pierogi ściereczką po sklejeniu, a do lodówki wstawiać ugotowane, ostudzone i przykryte z wierzchu, np. talerzem.

 

Elastyczne ciasto na pierogi – przepis

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki (na ok. 130 pierogów):

  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2-3 duże szczypty soli

Przykładowe przepisy z wykorzystaniem tego ciasta:

  1. Pierogi ruskie
  2. Pierogi z bobem

Wykonanie:

Krok 1. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzymy wgłębienie.

Krok 2. Sól rozpuszczamy w wodzie.

Krok 3. Do zagłębienia w kopcu z mąki wbijamy jajko.

Krok 3. Stopniowo wlewamy wodę, cały czas wyrabiając ciasto i nasypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka.

Krok 4. Stopniowo, kiedy cała woda została już wchłonięta, do ciasta dodajemy olej i nadal wyrabiamy.

Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba 10 minut wyrabiania.

 

Ciasto ziemniaczane na pierogi

Ciasto na pierogi z dodatkiem ziemniaków pozwala na łatwiejsze i grubsze wałkowanie i większe, solidniejsze pierogi, które można nadziać większą ilością farszu. Ugotowane pierogi przygotowane z takiego ciasta, pomimo swojej grubości, nie będą twarde – zmiękcza je dodatek ziemniaków. Ciasto z ziemniakami świetnie nadaje się do nadziewania farszami mięsnymi, sprawdzi się też przy pierogach z owocami czy knedlach i pyzach.

 

Ziemniaczane ciasto na pierogi – przepis

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki (na ok. 100 pierogów):

  • 500 g sypkich ziemniaków (ugotowane, ostudzone)
  • 2 szklanki mąki (ostateczna ilość mąki zależy od sypkości ziemniaków)
  • 2 jajka

Przykładowe przepisy z wykorzystaniem tego ciasta:

  1. Knedle z truskawkami
  2. Knedle ze śliwkami

Wykonanie:

Krok 1. Ziemniaki mielimy w maszynce.

Krok 2. Wszystkie składniki zagniatamy w misce lub na stolnicy na ciasto.

 

Ciasto na pierogi z dodatkiem drożdży

Pozwala na łatwiejsze wałkowanie, formowanie i klejenie pierogów, dlatego polecam je szczególnie osobom stawiającym pierwsze kroki w ich lepieniu. Nie wymaga przygotowania rozczynu czy wyrastania, wystarczy jedynie dodać drożdże do ciasta przed wyrobieniem, razem z pozostałymi składnikami.

 

Ciasto na pierogi z dodatkiem drożdży – przepis

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki (na ok. 100 pierogów):

  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/3 łyżeczki świeżych drożdży
  • szczypta soli

Wykonanie:

Krok 1. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzymy wgłębienie.

Krok 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.

Krok 3. Wodę z drożdżami, olej, jajko i sól dodajemy do mąki.

Krok 4. Rozpoczynamy zagniatanie ciasta, podsypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka. Stopniowo wlewamy gorącą wodę w trakcie wyrabiania.

 

Ciasto maślankowe na pierogi

Wg pomysłu Joli nadesłanego w komentarzach. Pozwala na łatwiejsze wałkowanie, formowanie i klejenie pierogów, gorąco polecam początkującym. Jest to najbardziej miękkie i plastyczne spośród wszystkich zaprezentowanych tutaj ciast, dlatego idealnie nada się również do farszy, w których skład wchodzą składniki o ostrych krawędziach (np. siekane orzechy czy migdały). Można nadziewać je farszami mięsnymi, warzywnymi i owocowymi, do których pasuje najlepiej.

 

Maślankowe ciasto na pierogi – przepis

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki (na ok. 100 pierogów):

  • 3 szklanki mąki
  • 1-2 szklanki maślanki
  • szczypta soli

Przykładowe przepisy z wykorzystaniem tego ciasta:

  1. Pierogi z truskawkami
  2. Pierogi z dynią

Wykonanie:

Krok 1. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzymy wgłębienie.

Krok 2. Dosypujemy sól i dolewamy stopniowo maślankę, cały czas zagniatając.

Krok 3. Zagniatamy ciasto maślankowe przez ok. 10 minut.