Ciasto Shrek, podobnie jak wszystkie ogry, ma warstwy. I nie śmierdzi jak cebula ;). To wypiek na biszkopcie z dodatkiem oleju i mąki ziemniaczanej, chociaż możecie też oczywiście do przygotowania spodu wykorzystać recepturę na biszkopt jasny, bez proszku do pieczenia. Jest dość mocno pracochłonne i wymaga sporo czasu oczekiwania na tężenie poszczególnych warstw, ale efekt jest wart starań. Przy odrobinie skupienia upieczecie pyszne ciasto Shrek: delikatne, o cytrynowo-pomarańczowym posmaku, efektowne, w zielonych barwach.

Zobacz też: Więcej przepisów na ciasta

Przepis na ciasto Shrek przysłała mi jedna z Czytelniczek (dziękuję i pozdrawiam!) i w zasadzie nie wprowadzałam do niego wielkich modyfikacji. Jedyna rzecz, którą urozmaiciłam to 1 opakowanie galaretki cytrynowej w zamian za 1 opakowanie agrestowej (dodałam galaretkę cytrynową do śmietany).

Ciasto Shrek – przepis

Czas przygotowania: ok. 2 godziny Czas pieczenia: ok. 30 minut Składniki (forma 24×35 cm): Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny albo kilka kropel aromatu do ciast
  • szczypta soli

Zielona masa:

  • 1 l soku z zielonego banana (może być z dodatkiem innych owoców (np. jabłko, kiwi), ale musi mieć zielony kolor; poszukaj na półkach z butelkowanymi sokami dla dzieci)
  • 3 duże (na 3/4 l mleka) opakowania budyniu śmietankowego

Biała masa:

  • 500 g śmietanki kremówki 36%
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej albo cytrynowej
  • 3/4 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

  • 2 opakowania ciastek biszkoptowych typu delicje
  • 2 opakowania zielonej galaretki (np. agrestowej)
  • 800 ml gorącej wody

Akcesoria kuchenne:

  • mikser elektryczny
  • blaszka prostokątna 24×35 cm
  • papier do pieczenia
Przydatne poradniki:

  1. Bita śmietana - przepis
  2. Piana z białek - jak ubić

Wykonanie:

Krok 1. Przygotowanie ciasta biszkoptowego

Białka jajek z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dosypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści.

Dodajemy żółtka, aromat i olej, delikatnie mieszamy łyżką. Stopniowo dosypujemy mąkę, cały czas delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.

Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika i pieczemy przez ok 25-30 minut aż biszkopt wyrośnie i lekko zbrązowieje od góry. UWAGA: Absolutnie nie otwieramy piekarnika, bo to, co wyrosło, natychmiast bezpowrotnie opadnie! Po upieczeniu nie odrywamy ciasta od papieru – zapobiegnie to rozpływaniu się po bokach wierzchniej warstwy galaretki.

Krok 2. Przygotowanie zielonej masy

W 1,5 szklanki soku rozpuszczamy budynie. Zagotowujemy w garnku pozostały sok, dolewamy budyniową mieszankę i ponownie zagotowujemy, cały czas mieszając.

Na ostudzony biszkopt wlewamy gorącą zieloną masę, wygładzamy powierzchnię i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie jedną obok drugiej układamy delicje.

Krok 3. Przygotowanie białej masy

1 opakowanie galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Ubijamy śmietankę za pomocą miksera (nie za długo, żeby nie wyszło nam masło!), dodajemy ostudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę, nadal ubijamy. Wlewamy na ułożone na cieście delicje, odstawiamy do stężenia.

Krok 4. Przygotowanie wierzchniej, zielonej warstwy z galaretek

2 zielone galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Ostudzoną, jeszcze płynną galaretkę wylewamy na białą masę na cieście.

Ciasto Shrek trzymamy w chłodnym miejscu aż wierzchnia warstwa całkowicie stężeje, następnie kroimy i podajemy. Po wierzchu można posypać wiórkami kokosowymi.

 

Ciasto Shrek ma orzeźwiający, cytrynowo-agrestowy smak. Pięknie wygląda na talerzu! Pyszne, prawda? :).

Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

Przepis zgłaszam do akcji kulinarnej „W krainie czarów” prowadzonej przez Cukrową Wróżkę. Bo przecież każdy wie, że to dzięki zjedzeniu tego ciasta Fiona pozostała uroczą ogrzycą :).