Pin It

Ciasto tulipan wypiekane w keksówce to prosty, a jednocześnie efektowny wypiek. Przygotowuje się je z masy o czterech kolorach (naturalny, czekoladowy, makowy i czerwony) nakładanego warstwowo do podłużnej, wysokiej blaszki. Ciasto tulipan będzie smacznym dodatkiem do porannej kawy, który zaskoczy nas pięknym zapachem, delikatnie chrupiącą warstwą z makiem i fantazyjnym wzorem przypominającym kwitnącego tulipana. W zależności od kolejności nakładania poszczególnych kolorów ciasta uzyskamy żółtego, czekoladowego, piegowatego lub czerwonego tulipana.

Ciasto - kwitnący tulipan

Ciasto tulipan

 

Ciasto tulipan – przepis


Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: ok. 1 godzina

Składniki (na keksówkę):

  • 6 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie błyskawicznego kisielu (wiśniowy lub truskawkowy)
  • 1/2 szklanki maku

Akcesoria kuchenne:

  • keksówka o wymiarach 12 cm x 30 cm (górne krawędzie) i wysokości 9 cm.

Wykonanie:

Krok 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem.

Krok 2. Dodajemy 1 jajko, ucieramy na gładko. Kolejno dokładamy po 1 jajku, na przemian z kilkoma łyżkami mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i śmietanką kremówką.

Krok 3. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Jedną pozostawiamy niezabarwioną. Pozostałe mieszamy odpowiednio z: makiem (kolor „piegowaty”), proszkiem na kisiel (kolor różowy) oraz kakao (kolor czekoladowy).

Krok 4. Do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub mąką keksówki nakładamy na środek po 1 łyżce każdego koloru masy. Najlepiej zacząć od jasnej, niezabarwionej masy, następnie nałożyć czekoladową, makową, a na samym czubku umieścić różową. W podobny sposób nakładamy masę na dwóch końcach keksówki.

Krok 5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Pod koniec przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, żeby nie przypaliło się z wierzchu.

Krok 6. Wystudzone ciasto kroimy na plastry. Przed pokrojeniem możemy je ozdobić białym lukrem (lub żółtym czy różowym) albo polewą czekoladową.

 


 

Ciasto - tulipan

Ciasto – tulipan