Pin It
Ciasto-wiewiórka

Ciasto-wiewiórka

„Pieczona wiewiórka”? Moi znajomi nie wierzyli, że odważę się przygotować takie danie, a ja z tajemniczym uśmiechem zapewniałam, że zrobię pieczoną wiewiórkę, w dodatku z orzechami. Na szczęście nie jest to potrawa podobna do pieczonych w Peru świnek morskich. Przecież to pieczone ciasto wiewiórka!

„Rudy” kolor i ciemniejsze, brązowe akcenty wypiek zawdzięcza orzechom włoskim, a jego suchość przełamują upieczone jabłka. Jeszcze tylko posypać cukrem pudrem i można podawać. Jesienią, w towarzystwie przyjaciółek i filiżanki dobrej herbaty, ciasto wiewiórka uprzyjemni nam długie, chłodne wieczory.

 

Ciasto wiewiórka – przepis


Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut


Składniki (na blaszkę 23×23 cm*):

  • 3 winne jabłka (obrane, pokrojone w kostkę)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka orzechów włoskich (posiekane)

* można upiec ciasto na większej blaszce – wtedy wyjdzie trochę niższe

Wykonanie:


Krok 1. Jajka ubijamy z cukrem na gładko. Dosypujemy przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką, żeby połączyć składniki.

Krok 2. Do masy, cały czas mieszając, stopniowo wlewamy olej. Dokładnie łączymy z orzechami i jabłkami.

Krok 3. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C i pieczemy przez ok. 30 minut.

Upieczone i ostudzone ciasto dekorujemy przesianym cukrem pudrem i całymi orzechami włoskimi.

 

Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka