fbpx
Czytasz właśnie
Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami

W sezonie na jagody nie może nie pojawić się u mnie ciasto z jagodami. W moim kulinarnym repertuarze po prostu nie może zabraknąć tego wypieku i choć raz muszę go przygotować! Taki placek z jagodami jest miękki i puszysty. Od ciasta z truskawkami, oprócz owocowego dodatku, odróżnia go wykorzystanie w recepturze wody zamiast jogurtu. Przygotowane z nazbieranych własnoręcznie jagód, ciasto jagodowe cieszy podwójnie. Zwłaszcza gdy w pobliskich lasach tych owoców jest z reguły jak na lekarstwo! Przyjemności samego zbierania i przebywania na świeżym powietrzu może towarzyszyć miła rozmowa z babcią i jej siostrą. Od lat wspominam opowieści mojej mamy o wyjazdach wakacyjnych do jej babci, a mojej prababci. Niejeden raz słyszałam o pysznych jagodziankach pieczonych w węglowej kuchni, a teraz, po wielu latach, wreszcie udało mi się podczas rodzinnego wyjazdu dotrzeć w tamte strony.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki

Warto czasem wybrać się w taką wyprawę do lasu, w trampkach lub kaloszach i chustce na głowie. Można zapomnieć na chwilę o braku zasięgu w telefonie czy rozładowanej baterii w notebooku. Zamiast tego pośmiać się, że w codziennej gonitwie zapominamy o takich miejscach, w których pierwszeństwo ma przyroda. Za to tutejsi mieszkańcy, z dala od wielkiego miasta, nie muszą codziennie sprawdzać swoich skrzynek mailowych czy załatwiać spraw przez telefon. Mogą za to spokojnie pójść do lasu, nazbierać jagód i spędzić czas na rozmowach z najbliższymi.

Placek z jagodami jak za dawnych lat

Choć świat idzie do przodu i również na wieś wkraczają z impetem nowe technologie, pewne sprawy wciąż pozostaną niezmienione. Warto wiedzieć, że jagody nie biorą się ze straganu, mleko z kartonika, a nawet z dwiema 80-latkami można porozmawiać o miłości, trudnych wyborach życiowych i pośmiać się z dowcipów. A potem, po powrocie do domu, upiec ciasto z jagodami i popić ulubioną kawą lub herbatą.

Zobacz też
Koktajl z ogórka

Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami ucierane, wyrastające na proszku do pieczenia. Proste ciasto z jagodami dla początkujących - smaczny wypiek krok po kroku.
4.50 from 2 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 1 hour
Razem: 1 hour 10 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto z jagodami
Liczba porcji: 1 tortownica 21-24 cm
Kalorie: 236kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki świeżych jagód (umyte, odcedzone, osuszone na papierowym ręczniku)
  • 1 szklanka mąki pszennej (dodatkowo osobno 1 łyżka)
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki wody mineralnej gazowanej (zamiast wody można wykorzystać mleko, maślankę, kefir lub jogurt naturalny)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 200 g masła (1 kostka)
  • miąższ z ½ laski wanilii (lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego)
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • cukier puder (do dekoracji)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Zakalec – jak powstaje i jak go uniknąć
  2. Jagody - właściwości, walory, witaminy

Jak zrobić

  • Miękkie masło miksujemy za pomocą elektrycznego miksera na puszysty krem.
  • Dodajemy cukier i ucieramy aż połączy się z masłem (nie musi się całkowicie rozpuścić).
  • Dodajemy jajka (po jednym), cały czas ucieramy, aż do gładkości. Kolejne jajko wbijamy dopiero gdy poprzednie całkowicie połączy się z masą.
  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą do masy masłowej.
  • Ucieramy mikserem aż do gładkości, dodając pod koniec ucierania wodę z sokiem z cytryny lub jogurt.
  • Połowę jagód mieszamy z masą za pomocą łyżki.
  • Wykładamy masę na posmarowaną masłem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 21-24 cm.
  • Pozostałe jagody układamy na wierzchu ciasta.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez 1 godzinę. Pod koniec pieczenia wbijamy w środek ciasta wykałaczkę – jeśli jest sucha, możemy wyjąć ciasto z jagodami z piekarnika.
  • Po wyjęciu, przez ok. 10-15 minut, pozostawiamy do ostudzenia, nie wyjmując z foremki. Gdy wystygnie, wyjmujemy z tortownicy i posypujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 85g | Kalorie: 236kcal (12%) | Węglowodany: 25g (8%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 63mg (21%) | Sód: 133mg (6%) | Potas: 86mg (2%) | Cukier: 16g (18%) | Witamina A: 470IU (9%) | Witamina C: 3.1mg (4%) | Wapń: 29mg (3%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Ciasto z jagodami
Ciasto z jagodami

Bardzo jestem ciekawa, czy moje ciasto jagodowe przypadło Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach! A może zrobiliście je z dodatkiem innych owoców?

48 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom