Sałatka coleslaw

Sałatka coleslaw

Jedną z prostszych, smacznych sałatek, które świetnie komponują się ze smażonym mięsem (np. kurczakiem) i frytkami oraz nadają do zapakowania do słoika lub pudełka i zabrania na grilla lub piknik, jest coleslaw - surówka z białej kapusty.

Zobacz też: Więcej pomysłów na białą kapustę oraz przepisy na surówki i sałatki.

Nazwa tej sałatki, a właściwie surówki, której głównym składnikiem jest świeża, poszatkowana, surowa kapusta, wywodzi się z języka angielskiego (coleslaw – ang. surówka z białej kapusty; cole – ang. kapusta), do którego z kolei „przywędrowała” z języka holenderskiego (koolsla – skrót od koolsalade – hol. sałatka kapuściana). W Polsce często spotyka się niepoprawną pisownię „colesław„.

Najprostsza wersja to surówka coleslaw przygotowana wyłącznie z gniecionej, szatkowanej kapusty, z dodatkiem soli, pieprzu i cukru oraz oliwy lub sosu winegret. Na świecie istnieje wiele różnorodnych przepisów, w których, poza białą kapustą, pojawiają się też marchewka i cebula, a czasami nawet rodzynki, owoce (np. jabłka), inne warzywa (czerwona kapusta, papryka) i przyprawy, a nawet żółtka jajek czy ser. Zamiast sosu winegret, niektóre przepisy proponują dodatek majonezu.

Jako lżejszą alternatywę klasycznej surówki coleslaw z sosem majonezowym proponuję wersję prostą, a jednocześnie kilkusmakową: z kapusty, cebuli i marchewki, wymieszanych z sosem winegret.

 

Surówka coleslaw – przepis

Czas przygotowania: 15 minut

Czas oczekiwania: 1 godzina

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 główka białej kapusty (ok. 500 g; bez głąba, poszatkowana)
  • 2 cebule (drobno pokrojone)
  • 2 marchewki (starte na tarce o grubych oczkach)
Do wyboru jeden z sosów:

Sos winegret:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki białego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Sos majonezowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz (opcjonalnie)

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić sos winegret w bogatszej wersji
  2. Jak zrobić domowy majonez
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Wymowa i pisownia nazw potraw i napojów

Wykonanie:


Krok 1. Poszatkowaną kapustę ugniatamy dłońmi w misce, aż zmięknie, puści sok i zmniejszy o połowę swoją objętość.

Krok 2. Do sałatki dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Składniki na sos można też wymieszać wcześniej i dodać do sałatki gotowy sos.

Krok 3. Odstawiamy sałatkę na ok. 1 godzinę do zmacerowania.

Podajemy surówkę coleslaw jako dodatek do smażonego mięsa. W klasycznej wersji „Kentucky” cały obiad składa się ze smażonego kurczaka, frytek i surówki coleslaw.

 

Sałatka "cole slaw"

Sałatka coleslaw