Curry z kurczakiem

Curry z kurczaka

Curry z kurczaka, aromatyczne, pachnące mieszanką kolendry, gorczycy, kardamonu, goździków i kuminu to doskonała potrawa na elegancką kolację lub niedzielny obiad w gronie znajomych i przyjaciół. Można podać je z dodatkiem ugotowanego ryżu lub indyjskiego pieczywa, np. chleba naan.

Zobacz też: Więcej przepisów na kurczaka oraz inne dania kuchni indyjskiej

Curry z kurczaka można przygotować w wersji nieco ostrzejszej, dodając więcej chili. Jeśli nie lubimy dużych kawałków przypraw tj. goździki czy nasiona kardamonu, można je zdjąć z patelni przed dodaniem cebuli.

Mieszamy składniki na marynatę i wkładamy do niej kurczaka.

Marynowanie mięsa

Marynowanie mięsa

Rozgrzewamy masło, dodajemy gorczycę, kolendrę, kardamon i goździki.

 

Topienie masła, smażenie przypraw

Topienie masła, smażenie przypraw

Gdy przyprawy zbrązowieją i zaczną „wyskakiwać” z garnka, dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dokładamy czosnek i imbir. Smażymy aż cebula będzie brązowa.

Szklenie cebuli

Szklenie cebuli

Dodajemy pomidory, mieszamy i smażymy bez przykrycia, aż zmiękną, a masło wypłynie na powierzchnię.

Dodanie pomidorów

Dodanie pomidorów

Dodajemy kurczaka z jogurtem oraz sól i cukier, mieszamy i gotujemy powoli, aż mięso będzie miękkie, a z pozostałych składników powstanie gęsty, spójny sos (jeśli będzie zbyt gęsty, można delikatnie rozrzedzić go wodą).

 

Dodanie mięsa

Dodanie mięsa

Podajemy z ryżem i dodatkowym jogurtem naturalnym. Danie lepsze jest następnego dnia, kiedy mięso dobrze nasiąknie aromatem wszystkich przypraw.

 

Curry z kurczakiem

Curry z kurczaka