fbpx
Czytasz właśnie
Fondue czekoladowe

Fondue czekoladowe

Fondue czekoladowe

Brak oryginalnej szwajcarskiej czy belgijskiej czekolady nie oznacza, że we własnej kuchni nie możemy przyrządzić małej, czekoladowej uczty. Fondue czekoladowe z powodzeniem zrobimy z półgorzkiej czekolady połączonej ze śmietanką kremówką, natomiast pożądaną konsystencję (jedni lubią gęstszą, inni bardziej rzadką) uzyskamy, zwiększając lub zmniejszając ilość dodawanej śmietanki.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na desery

Fondue z czekolady to deser, do którego idealnie pasują truskawki, maliny, borówki amerykańskie, melon lub arbuz. Zimą możemy wykorzystać inne, sezonowe owoce. Polecam mandarynki, pomarańcze, jabłka, banany czy brzoskwinie lub ananasa z puszki. Dodatkowo kilka biszkoptów lub pierniczki świąteczne, kilka szpadek do nadziewania owoców, malutkie talerzyki…

Czekoladowe fondue

Fondue czekoladowe

Najlepsze fondue czekoladowe. Przepis na fondue z czekolady z dodatkiem owoców, biszkoptów i ciasteczek czyli jak zrobić fondue czekoladowe krok po kroku
4.67 from 3 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 5 minutes
Razem: 20 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Austriacka, Szwajcarska
Przepis na: fondue czekoladowe, fondue z czekolady
Liczba porcji: 4 porcje
Kalorie: 685kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa czekoladowa

  • 250 g półgorzkiej czekolady (np. deserowa 60%; ok. 2,5 tabliczki)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 50 g masła (opcjonalnie)

Dodatki (do wyboru)

  • pierniczki, biszkopty, mandarynki, banany, jabłka, ananas, brzoskwinie, truskawki lub inne owoce i ciastka w dowolnej konfiguracji

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak rozpuścić czekoladę
  2. Zastępując ciemną czekoladę czekoladą białą, w ten sam sposób można przygotować fondue z białej czekolady

Jak zrobić

  • W małym rondelku przygotowuję kąpiel wodną (wlewam wrzątek i trzymam na ogniu).
  • Wstawiam do wrzątku kubek i wlewam śmietankę. Podgrzewam prawie do wrzenia. Dodaję pokruszoną czekoladę i mieszam całość aż do połączenia składników. Pożądaną konsystencję reguluję dodatkową ilością wlewanej stopniowo śmietanki lub masła.
  • Masę czekoladową przelewam do naczynia do fondue, zapalam świeczkę do podgrzewania.
  • Podaję z owocami sezonowymi, np. z mandarynkami, pokrojonym jabłkiem, pokrojonymi bananami oraz ciastkami: herbatnikami, pierniczkami czy biszkoptami.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 135g | Kalorie: 685kcal (34%) | Węglowodany: 41g (14%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 56g (86%) | Tłuszcze nasycone: 33g (206%) | Cholesterol: 112mg (37%) | Sód: 120mg (5%) | Potas: 443mg (13%) | Błonnik: 5g (21%) | Cukier: 28g (31%) | Witamina A: 1370IU (27%) | Witamina C: 1.5mg (2%) | Wapń: 80mg (8%) | Żelazo: 4.1mg (23%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jeden wspólny, mały garnuszek podgrzewany świeczką i czekoladowa uczta gotowa. Z pewnością będzie smakować! Oprócz tego można podać na wiele sposobów i zaprezentować ładnie ułożone dodatki.

Zobacz też
Tortilla z mięsem

Czekoladowe fondue
Czekoladowe fondue
Czekoladowe fondue
Czekoladowe fondue

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszło i smakowało Wasze fondue z czekolady. Które dodatki wybraliście? Jestem bardzo ciekawa :).

47 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom