Brak oryginalnej szwajcarskiej czy belgijskiej czekolady nie oznacza, że we własnej kuchni nie możemy przyrządzić małej, czekoladowej uczty. Czekoladowe fondue z powodzeniem zrobimy z półgorzkiej czekolady połączonej ze śmietanką kremówką, a pożądaną konsystencję (jedni lubią gęstszą, inni bardziej rzadką) uzyskamy, zwiększając lub zmniejszając ilość dodawanej śmietanki.

Do czekoladowego fondue idealnie pasują truskawki, maliny, borówki amerykańskie, melon lub arbuz. Zimą możemy wykorzystać inne, sezonowe owoce, np. mandarynki, pomarańcze, jabłka, banany czy brzoskwinie lub ananasa z puszki. Do tego kilka biszkoptów lub świąteczne pierniczki, kilka szpadek do nadziewania owoców, malutkie talerzyki, jeden wspólny, mały garnuszek podgrzewany świeczką i czekoladowa uczta gotowa.

Czekoladowe fondue

Czekoladowe fondue

 

Czekoladowe fondue – przepis

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki (dla 4 osób):

Masa czekoladowa:

  • 250 g półgorzkiej czekolady
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 50 g masła (opcjonalnie)

Dodatki:

pierniczki, biszkopty, mandarynki, banany, jabłka, ananas, brzoskwinie, truskawki lub inne owoce i ciastka w dowolnej konfiguracji

Akcesoria kuchenne:

  • nóż
  • mały rondel
  • wysoki, metalowy kubek 1 l
  • zestaw do czekoladowego fondue

Wykonanie:

Krok 1. W małym rondelku przygotowujemy kąpiel wodną (wlewamy wrzątek i trzymamy na ogniu).

Krok 2. Wstawiamy do wrzątku kubek i wlewamy śmietankę. Podgrzewamy prawie do wrzenia. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy całość aż do połączenia składników. Pożądaną konsystencję regulujemy dodatkową ilością wlewanej stopniowo śmietanki lub masła.

Krok 3. Masę czekoladową przelewamy do naczynia do fondue, zapalamy świeczkę do podgrzewania.

Krok 4. Podajemy z owocami sezonowymi, np. z mandarynkami, pokrojonym jabłkiem, pokrojonymi bananami oraz ciastkami: herbatnikami, pierniczkami czy biszkoptami.

 

 

Czekoladowe fondue

Czekoladowe fondue

Czekoladowe fondue

Czekoladowe fondue