Bardzo lubię czerwoną kapustę za smak, piękny kolor i możliwość wykorzystania do naturalnego barwienia jajek. Przepadam za czerwoną kapustą zasmażaną, zwłaszcza jeśli podana jest do młodych ziemniaków. Pierwszy raz zasmażanej kapusty spróbowałam i od razu pokochałam na wakacjach u cioci spod Krakowa i jako dziecko-niejadek zaczęłam odkrywać zupełnie dla mnie wówczas nowe smaki.

Zasmażana kapusta czerwona, tradycyjny dodatek do dań kuchni polskiej, najlepiej pasuje do kotletów mielonych i schabowych. Proponuję przygotowanie jej z dodatkiem czerwonego wina, które odrobinę wydobędzie kolor i nada całości ciekawego aromatu.

Czerwona kapusta zasmażana – przepis

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 1 godzina

Składniki (dla 6 osób):

  • 1 kg czerwonej kapusty (poszatkowana)
  • 1/4 kostki masła (stopione)
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki octu lub soku z cytryny

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić wywar warzywny

 

 

Wykonanie:

 

Krok 1. Kapustę zalewamy niewielką ilością wrzątku i gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez ok. 30-45 minut.

Krok 2. Mąkę rumienimy na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej

Krok 3. Do mąki dodajemy stopione masło i zasmażamy na złoto-brązowy kolor.

Krok 4. Zasmażkę rozprowadzamy kilkoma łyżkami zimnej wody lub wywaru warzywnego, zagotowujemy.

Krok 5. Do kapusty dodajemy sos mączny przygotowany z zasmażki, przyprawiamy solą i cukrem,  mocno podgrzewamy.

Krok 6. Doprawiamy do smaku octem i winem, mieszamy i podajemy na ciepło.

 

Kapusta czerwona zasmażana

Kapusta czerwona zasmażana