Jadłam pysznego dorsza i postanowiłam podzielić się przepisem. Wykonanie niestety nie moje – danie jadłam w restauracji hotelowej podczas kwietniowego pobytu w Juracie, ale w końcu udało mi się skompletować cały przepis, który niniejszym publikuję :).

Zachwyciła mnie sama forma podania – wszystko ładnie ułożone, w dodatku ozdobione warstwowo ułożonym jasnym i ciemnym ryżem. I ta grillowana cytryna…

Ważnym dodatkiem będzie sos cytrynowy na bazie śmietanki do zup i sosów. Przepis na taki sos znalazłam na stronie Garnek.pl.

 

Przepis na dorsza w sosie cytrynowym

Składniki (dla 2 osób):

Ryba i warzywa:

  • 2 filety z dorsza
  • 1 ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę)
  • 1/2 szklanki ciemnego ryżu
  • 1/2 szklanki jasnego ryżu
  • 1/2 średniej cukinii (pokrojona w podłużne paski)
  • 1 marchewka (pokrojona w cienkie, podłużne paski)
  • 1 mała cebula (drobno pokrojona)
  • 1/2 papryki (pokrojona w podłużne paski)
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb, mąka do obtaczania
  • oliwa z oliwek i łyżka masła do smażenia

Sos cytrynowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 szklanka wywaru z ryby i warzyw (lub wywar z rybnej kostki rosołowej)
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier
  • 1 żółtko
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • otarta na tarce (małe oczka) szczypta skórki cytrynowej
  • sól, pieprz cytrynowy

Do przybrania:

  • grillowane ćwiartki cytryny (można grillować na suchej, teflonowej patelni)
 

Wykonanie:


Krok 1. Zaczynamy od przyprawienia dorsza: Rozmrożoną rybę nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i przyprawą do ryb, skrapiamy sokiem cytrynowym, a następnie delikatnie obtaczamy w mące. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Krok 2. Przygotowujemy sos: Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy. Zalewamy wywarem, znów mieszamy i dodajemy śmietankę. Żółtko roztrzepujemy widelcem, dodając odrobinę sosu, następnie wlewamy do rondelka.

Krok 3. Ogrzewamy całość przez chwilę aż sos zgęstnieje. Dodajemy sok z cytryny (uwaga: sos nie powinien nam wyjść kwaśny!), cukier, skórkę cytrynową, sól i pieprz.

Krok 4. Cebulę podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek. Dodajemy paprykę i marchewkę, a gdy zmiękną – cukinię. Gdy wszystkie warzywa zmiękną – odstawiamy.

Krok 5. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu (najlepiej w osobnych garnkach, ponieważ ciemny ryż może wymagać dłuższego czasu gotowania niż jasny).

Krok 6. W czasie gotowania ryżu smażymy rybę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek pomieszanej z roztopionym masłem na złocisty kolor.

Na talerzu układamy warzywa, rybę i ryż. Polewamy sosem i podajemy.

 

Ryba będzie się doskonale komponować z lekką sałatką lub młodymi ziemniakami.