fbpx
Czytasz właśnie
Patison duszony z sosem pomidorowym

Patison duszony z sosem pomidorowym

Duszony patison w sosie pomidorowo-śmietankowym

Patison, jedno z moich ulubionych warzyw. Jako dziecko zajadałam się patisonem smażonym w cieście i nie znałam innych wersji potraw, w których skład wchodził. Pewnego dnia, jeszcze przed założeniem Pozytywnej Kuchni, znalazłam w internecie przepis na patison duszony z sosem pomidorowym, z dodatkiem zielonej pietruszki.

Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad

Pamiętałam dokładnie smak tej potrawy, ale nigdzie nie zapisałam receptury! Postanowiłam sprawdzić, czy uda mi się odtworzyć tę sprzed kilku lat. Wyszedł mi pyszny patison duszony o pięknym zapachu i posmaku mieszanki przypraw curry. Krok po kroku wypisywałam na kartce potencjalnych kandydatów na składniki. Spróbowałam i… udało się! To był ten smak!

Duszony patison w sosie pomidorowym

Patison duszony z sosem pomidorowym

Pięknie pachnący, delikatny w smaku, patison duszony w śmietankowo-pomidorowym sosie, z dodatkiem świeżych ziół i curry.
4.67 from 15 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 25 minutes
Razem: 35 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: patison duszony z sosem pomidorowym
Liczba porcji: 6 osoby
Kalorie: 216kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 patison
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki natki pietruszki (posiekana)
  • 1 łyżeczka koperku (posiekany)
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz, curry (po 1 szczypcie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Patison obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w słupki o szerokości ok. 0,5 cm.
  • Wkładam do garnka razem z czosnkiem, lekko solę, zalewamy 1/2 szklanki wrzątku i duszę na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut.
  • Dodaję śmietankę kremówkę, duszę przez kolejnych 5 minut.
  • Dolewam sos pomidorowy i duszę przez ostatnich 5 minut.
  • Doprawiam solą, pieprzem i curry.
  • Podaję gorące danie, jako przystawkę lub dodatek do ryżu, albo grillowanego kurczaka.
  • Posypuję koperkiem, drobno posiekaną natką pietruszki i bazylią. Na koniec dekoruję kilkoma całymi listkami bazylii.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1porcja | Kalorie: 216kcal (11%) | Węglowodany: 18g (6%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 54mg (18%) | Sód: 50mg (2%) | Potas: 842mg (24%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 10g (11%) | Witamina A: 1800IU (36%) | Witamina C: 67.5mg (82%) | Wapń: 107mg (11%) | Żelazo: 2.3mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Duszony patison w sosie pomidorowym
Duszony patison w sosie pomidorowym
32 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom