Dżem malinowy, zaraz po dżemie truskawkowym, jest jednym z moich ulubionych, owocowych przetworów. Przygotowany z dodatkiem soku i skórki z cytryny, zachowuje piękny, intensywny kolor a owoce, nieprzetarte, z drobnymi pestkami, nadają mu charakterystycznej konsystencji.
Zobacz też: Więcej pomysłów na domowe przetwory
Bardzo lubię dodawać dżem malinowy do naleśników, w towarzystwie kremowego twarożku i bitej śmietany. Świetnie smakuje też na kanapce, a czasem zdarza mi się zjadać go bez chleba, prosto ze słoika.
Ponieważ maliny zawierają więcej pektyn niż np. truskawki i są słodsze, ilość cukru sugerowaną standardowo do przygotowania dżemu (800 g na 1 kg owoców) można zmniejszyć, nawet do 200 g.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg malin
- 200-800 g cukru (u mnie 200 g)
- sok i miąższ z 1 cytryny
- skórka z ¼ cytryny
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Przetwory z owoców - poradnik w pigułce
- Jak pasteryzować słoiki
Jak zrobić
- Maliny myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i zasypujemy w misce cukrem. Można odstawić je na ok. 1-2 godziny.
- Przekładamy maliny z cukrem i puszczonym sokiem oraz sokiem cytrynowym i wyszorowaną, sparzoną skórką z cytryny do wysokiego garnka lub na patelnię o wysokich bokach. Delikatnie, na niewielkim ogniu podgrzewamy tak, żeby cukier całkowicie się rozpuścił.
- Zwiększamy ogień tak, żeby syrop z malinami zaczął dość mocno bulgotać, ale nie wykipiał z garnka lub patelni. Przesmażamy maliny, w trakcie, od czasu do czasu, zdejmując delikatnie, za pomocą łyżki, powstającą na ich powierzchni pianę. Owoce malin są bardzo delikatne, dlatego podczas mieszania nie należy ich dodatkowo rozgniatać, żeby część mogła zachować swój kształt.
- Kiedy syrop zgęstnieje (po ok. 20-30 minutach), zaczynamy sprawdzanie gęstości dżemu. Wylewamy kroplę na zmrożony w zamrażalniku talerzyk i odstawiamy na 1 minutę do zamrażalnika. Po przejechaniu palcem zmrożony dżem powinien się pomarszczyć i zachować nadany mu w ten sposób kształt.*
- Dżem, po wyjęciu skórki z cytryny i kilku minutach studzenia, przelewamy do wcześniej wygotowanych lub umytych w zmywarce, na najwyższej temperaturze, słoików (nie wlewamy do pełna, zostawiamy ok. 2 cm wolnego miejsca od brzegu słoika), które przed wlewaniem dżemu trzymamy przez ok. 30 minut w piekarniku w temperaturze 100 °C. Słoiki, podczas wlewania dżemu, należy trzymać przez grubą rękawicę i mocno dokręcać przez ścierkę.
- Po zakręceniu słoiki można pasteryzować (wekować) w garnku z wrzątkiem, ale ja proponuję odwrócić je do góry dnem, zawinąć w gruby koc i wyjąć dopiero po 24 godzinach).
Wartości odżywcze
Dżem z malin to także doskonały dodatek do tortów: spróbujcie posmarować nim cieniutko biszkopt przed przełożeniem kremem: stworzy cieniutką warstwę koloru i doda niesamowitego smaku. Świetnie nada się też do czekoladowych ciast, bo przecież wiadomo nie od dziś, że maliny i czekolada komponują się znakomicie!
Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu taka wersja z pestkami. Dzięki niej dżem jest bogatszy w roślinne tłuszcze i składniki mineralne. Dajcie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł!
Ja pesteczki miksuję i też jest super. Pozdrawiam Alicja
Pani Doroto, malin na przetwory NIGDY się nie płucze. Należy je przebrać – kiedyś używało się szpilki do kapelusza, teraz może być np. najcieńsze szydełko.
Jasne, maliny są w końcu bardzo delikatne, ale kiedyś miało się samodzielnie zebrane maliny z własnego ogrodu, a dziś ma się maliny kupne, szpilek do kapeluszy brak i o szydełko raczej trudno :).
Droga Pani Dorto, dzieki Pani wygralam wojne polsko-dunska.
Moj dunski maz tydzien temu robil dzem (czy cos tam) malinowy, a raczej nie zrobil 🙂
Zupelnie mu nie wyszlo – nie scielo sie, mimo ze wladowal mase zageszczaczy.
Dzis znalazlam Pani przepis i przystapilam do dzialania. Maz twierdzil, ze nie mam co sie zabierac za dzem, bo cukru zelujacego nie mamy. Spoko, rzeklam 🙂
Dzemik wyszedl pierwsza klasa. Pokazalam mezowi „terefere-kuku” 🙂
Dziekuje za dobry przepis, na pewno jeszcze skorzytam z innych porad.
Pozdrawiam z Zelandii
Mira
Nasi górą!
Dziękuję za wypróbowanie przepisu i cieszę się, że polska receptura się sprawdziła i życzę smacznych słodkości, którym ten dżem będzie towarzyszył :).
Pomocy!
Moj dżem z malin jest juz w sloikach i niestety jest zbyt rzadki. Mysli Pani ze jeszcze zgestnieje
Zawsze gęstnieje po wystudzeniu, pytanie jak bardzo rzadki jest teraz? Można jeszcze się pokusić o potrzymanie słoików w piekarniku nagrzanym do 110 st. C przez ok. 30 minut, obserwując uważnie czy przypadkiem nie pękają. A jeśli i tak wyjdzie za rzadki, to najwyżej będzie frużelina do deserów albo do słodzenia herbaty :).
sezon znowu się zaczyna. polecam zadać sobie więcej pracy ( sporo więcej, ale warto ) i przetrzeć z pestek. Dostajesz wtedy naprawdę wyjątkowy produkt
Pomocy.
Gotowałam maliny ślicznie wychodziło i super smakowało, koleżanka zadzwoniła i się zagadałam i maliny przypaliłam … koszmarnie … od razu przelałam do nowego garnka, ale w smaku i tak czuć spalenizną … masz może pomysł jak się tego pozbyć? czy moje pierwsze przetwory wylądują w koszu?
Ja bym spalonych nie jadła – raczej nie przysłużą się Twojemu zdrowiu. Czasem tak już bywa, że trzeba wywalić to co się nie udało i nie da się odratować – dlatego przyjemniejsze w skutkach jest ciasto z zakalcem, przynajmniej można zrobić bajaderkę :). No chyba że chcesz oddzielać to, co smakuje jako tako od tego co całkiem zalatuje spalenizną (o ile nie wymieszałaś całości przy przekładaniu do innego garnka 😉 ) i potem wymieszać z jeszcze jedną porcją dobrej, nieprzypalonej konfitury.
Przepis fajny ale jestem troche zagubiona jesli chodzi o,pasteryzacje – sloiki alezy trzymac w piekarniku przez 30 min w 100stopniach a po wlaniu dzemu jeszce raz w piekarniku ( tak zaleca poradnik pasteryzacji tutaj) czy juz nie? Wystarczy gorace napelnione sloiki postawic do gory dnem i w. koc?
Wystarczy gorące napełnione do góry dnem i w koc albo pod kołdrę na noc lub na cały dzień.
Witam, przepis ciekawy. Jednak skórka cytryny pozostawiła nieprzyjemną gorycz 🙁 Czy jest jakiś sposób aby tego uniknąć? Pozdrawiam,
Monika
Na zimę wolicie mieć w zapasie dżem malinowy czy konfiturę z malin?
Bo ja mam jedno i drugie, ale do herbaty najlepsza jest konfitura :).
http://pozytywnakuchnia.pl/dzem-malinowy/
http://pozytywnakuchnia.pl/konfitura-z-malin/
BArdzo fajny film ,bo podobaja mi sie podane patenty. Naturalnie ,smacznie no i bez cukru zelujacego! Musi byc pycha!
[..YouTube..] BArdzo fajny film ,bo podobaja mi sie podane patenty. Naturalnie ,smacznie no i bez cukru zelujacego! Musi byc pycha!
[..YouTube..] BArdzo fajny film ,bo podobaja mi sie podane patenty. Naturalnie ,smacznie no i bez cukru zelujacego! Musi byc pycha!