Fale Dunaju – ciasto nieznane w moim domu rodzinnym, w którym w czasach PRL królował lamington. Przepis na ciasto fale Dunaju poznałam dopiero kilka lat temu, odwiedzając w czasie Wielkanocy moją przyjaciółkę. Jej mama upiekła je z dodatkiem zamrożonych, trzymanych specjalnie na tę okazję, wiśni bez pestek. Zachwyciło mnie swoją prostotą (oczywiście nie mam tu na myśli samego wykonania, które jest trochę pracochłonne), bo to przecież zwykłe ciasto ucierane, w jasnej i ciemnej wersji, klasyczny krem budyniowy, polewa czekoladowa i owoce. Następnie zaskoczyło elegancją: po przekrojeniu na bokach ciasta uzyskujemy piękny, falisty wzór. Zobaczcie jak zrobić je krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto
Nie wiem jak to możliwe, że nigdy wcześniej nie widziałam tego ciasta na żadnym weselu czy w cukierni. To przecież klasyczny wypiek! Z tego wynika, że najwyraźniej słabo się rozglądałam ;). Skoro tak się stało, to w rezultacie teraz to nadrobię i upiekę je sama!
Przepis na fale Dunaju – ciasto z dawnych lat
Z pewnością każda gospodyni wkłada w fale Dunaju inne owoce: rodzynki, suszone morele, kawałki jabłek czy gruszek… Przyjemność, długo wyczekiwana, smakuje dwukrotnie lepiej. Upiekłam. Poczułam zapach, który kojarzy się z ciastami z dzieciństwa. Babka piaskowa mojej babci, lamington mojej mamy. To właśnie te wypieki imieninowe przychodzą mi do głowy, kiedy pomyślę o dawnych czasach. Zamykam oczy i przypominam sobie stoły nakryte białym obrusem, krótkie dni i długie noce oraz spotkania dorosłych, których rozmowy podsłuchiwałam, ukrywając się pod stołem.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 6 jajek (białka i żółtka osobno)
- 1½ szklanki mąki (przesiana)
- ¾ szklanki cukru (polecam ksylitol (cukier brzozowy) lub erytrytol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
- 200 g masła (1 kostka; o temperaturze pokojowej)
- 2 łyżki wody lub mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 100-500 g wiśni (bez pestek, mogą być świeże lub odcedzone z syropu/nalewki; można też wykorzystać cukrowe wiśnie dekoracyjne lub rodzynki/daktyle/morele)
- krem budyniowy z 500 ml mleka i 200 g masła
- polewa czekoladowa ze 100 g gorzkiej czekolady i 25 g masła lub śmietanki kremówki
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Krem budyniowy – przepis
- Polewa czekoladowa – przepis
- Piana z białek – jak ubić
- Zakalec – jak uniknąć
Jak zrobić
- Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół; czas nagrzewania piekarnika to czas mieszania składników).
- Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszysty krem, na najwyższych obrotach miksera.
- Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem i miksujemy na średnich obrotach, do połączenia wszystkich składników.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Delikatnie, żeby nie uszkodzić bąbelków powietrza, ale nie za wolno, mieszamy białka z masą.
- Połowę masy odlewamy do osobnej miski i dodajemy do niej wodę/mleko oraz kakao. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników.
- Jasną masę przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię.
- Na wierzchu jasnej masy wykładamy ostrożnie ciemną masę. Wyrównujemy powierzchnię.
- Na ciemnej masie układamy wiśnie, delikatnie (ale nie w całości) dociskając je do środka.
- Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez ok. 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Upieczone ciasto od razu wyjmujemy i studzimy na kratce.
- Wierzch całkowicie wystudzonego ciasta dekorujemy kremem budyniowym i odstawiamy ciasto w chłodne miejsce, do stężenia, na ok. 2-3 godziny.
- Na schłodzony krem wylewamy dekoracyjnie polewę czekoladową i odstawiamy ponownie w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
Wartości odżywcze
Delikatny, kremowy smak i czekolada, których słodycz najlepiej przełamać dodatkiem kwaskowatych owoców o wyrazistym smaku.
Ciasto fale Dunaju przepis
Kto wie, może warto spróbować upiec fale Dunaju z truskawkami? Może przy okazji można byłoby na dno blaszki, przed wlaniem jasnej masy, wysypać trochę orzechów nerkowców lub blanszowane migdały? Spróbujcie! Mam nadzieję, że podsuniecie mi jeszcze kilka pomysłów na to, co można dodać do środka. Czekam na Wasze sugestie :).

A może znacie ciasto fale Dunaju pod inną nazwą? Koniecznie dajcie znać, jeśli tak jest! Ciekawa jestem, czy będzie Wam smakować :). Z pewnością wymyślicie inne, ciekawe dodatki do masy. Dlatego piszcie w komentarzach jak Wam wyszło i co wykorzystaliście!
Mmm…wygląda pysznie! Na pewno wypróbuję! Tym bardziej, że moja córka uwielbia wiśnie! 🙂
trzy bluzeczki w jednym 😉 pycha!:* ciacho pycha,jak z kuchni mojej
matuli.
Pamietam to ciasto z dawnych lat. Musze sobie je przypomnieć. Jeszcze
pytanko, jakie wymiary blachy do pieczenia?
U mnie w domu fale dunaju gości od lat, ale zawsze z jabłkami i obowiązkowo
galaretka na górze, ale o Twoje równie smacznie się prezentuje! Pozdrawiam
To ciasto kojarzy mi się z dziecinstwem 🙂
O kurka wodna Fale Dunaju. W latach 80-90 ciasto często gościło na
imieninach jak wspomniałaś, a teraz zupełnie chyba zapomniane, nawet przeze
mnie. Dzięki za przypomnienie. 🙂
Mikser, którego używasz, to jest Zelmer? Możesz powiedzieć ile ma wat?