Pin It
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Jesienią i zimą sięgam po przepisy na sycące dania jednogarnkowe, proste do zrobienia, smaczne, aromatyczne. Przygotowuję gorące zupy albo zapiekanki ziemniaczane czy gulasze. W jesienno-zimowym sezonie przychodzi czas na te nieco cięższe, bogatsze w kalorie potrawy, które pozwolą lepiej radzić sobie z zimnem i pluchą. Na talerzach pojawia się fasolka po bretońsku, jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej, popularne także w kuchni brytyjskiej, smak dzieciństwa mojego męża i, obok leczo z kiełbasą, popisowe danie teściowej.

Zobacz też: Więcej przepisów z działu „Kuchnia polska

Fasolka po bretońsku może być przygotowana zarówno z samodzielnie ugotowanej bez soli, a wcześniej – wymoczonej przez kilka godzin w wodzie fasoli, jak również, w prostszy sposób, z fasoli z puszki. Do sosu najlepiej dodać dojrzałe, sparzone i obrane ze skórki, wypestkowane, zmiksowane pomidory, które, po zakończeniu pomidorowego sezonu, można zastąpić sokiem pomidorowym 100% albo dobrymi pomidorami z puszki. Na smak fasolki po bretońsku ma też oczywiście wpływ dobrej jakości kiełbasa oraz boczek, surowy lub parzony, ewentualnie wędzony.

Fasolkę po bretońsku można, podobnie jak leczo czy bigos, przelać po ugotowaniu do słoików i pasteryzować.

Krok 1. Na smalcu, na małym ogniu, szklimy na głębokiej patelni lub w garnku cebulę.

Krok 2. Do zeszklonej cebuli dodajemy boczek i kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut na niewielkim ogniu. Mięso powinno być lekko zrumienione, nie może być przypalone.

Krok 3. Dodajemy do garnka fasolę i podduszamy całość przez ok. 5 minut. Fasola nie może rozpaść się na mniejsze kawałki.

Krok 4. Zalewamy całość przetartymi pomidorami, delikatnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Ilość pomidorów można zwiększyć lub zmniejszyć, aby uzyskać pożądaną, bardziej gęstą lub rzadszą konsystencję.

Krok 5. Doprawiamy fasolkę po bretońsku niewielką ilością soli i pieprzu oraz chili i majerankiem.

Krok 6. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze chwilę, delikatnie mieszając.

Podajemy jako główne danie, samodzielnie lub z kromką chleba.

 

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

  • Marcin mały

    po co ta oliwa jak jest tłuszcz z boczku i kiełbasy….. a ta fasolka to
    nie fasolka….powinien być jasiek… hehe ja zamiast boczku daję tylko
    kiełbasę i trochę łopatki wieprzowej….

  • juwelajn1

    Nic nie slysze

  • Listopad PL

    no ale przy tym boczku moglas ta skore odciac :)

Miło mi Cię gościć :)