Pin It
Flaki

Flaki

Domowe uroczystości: chrzciny, komunie czy imieniny, w mojej rodzinie nie mogły odbywać się bez flaków. Moja mama gotowała je godzinami, a ja nigdy nie mogłam przekonać się do ich zjedzenia, zwłaszcza że podczas gotowania z flaków wydobywał się nieprzyjemny zapach. Zwolenników flaków jest zapewne tylu co ich przeciwników, a bez wątpienia jest to nasza tradycyjna, polska potrawa, która, dobrze doprawiona, z dodatkiem warzyw i żółtego sera i elegancko podana, nie musi przypominać nieapetycznej i brzydko pachnącej masy.

Tradycyjnie przygotowane flaki (np. żołądki wołowe), kupione świeże, w sklepie mięsnym, wymagają bardzo dokładnego oczyszczenia nożem, kilkukrotnego opłukania w ciepłej wodzie, nacierania solą i szorowania szczotką. Gotuje się je w całości przez 4 godziny, a gdy zmiękną, kroi w cienkie, długie paski.
W sklepach dostępne są flaki oczyszczone, blanszowane i pokrojone, których przygotowanie będzie wymagać znacznie mniej czasu. Przy ich zakupie warto zwrócić uwagę, czy nie zawierają zbyt dużej ilości środków konserwujących.

Krok 2. Flaki zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, odcedzamy, płuczemy w zimnej wodzie. Powtarzamy te czynności 2 razy.

Krok 3. Kości dokładnie płuczemy, zalewamy dwoma litrami zimnej wody, solimy 1 łyżką soli i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i zostawiamy do wolnego gotowania na ok. 30 minut. Za pomocą łyżki wybieramy szum z powierzchni wywaru.

Krok 3. Połowę warzyw kroimy w słupki.

Krok 4. Z wywaru odlewamy 1/2 litra, do pozostałości wrzucamy flaki, zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy do miękkości. Flaki surowe gotują się przez 4 godziny. Flaki blanszowane wystarczy gotować 1,5 godziny.

Krok 5. Na ostatnie 40 minut gotowania do flaków dodajemy niepokrojone warzywa zawiązane w jałowej gazie.

Krok 6. Połowę masła topimy na patelni, dodajemy pokrojone warzywa, zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości.

Krok 7. Ugotowane do miękkości flaki zdejmujemy z ognia i studzimy w wywarze. Jeśli używamy surowych flaków, wyjmujemy je z wywaru i kroimy na cienkie paski.

Krok 7. Pozostałe masło topimy. Na suchej patelni rumienimy na jasnozłoty kolor mąkę, dodajemy masło, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy.

Krok 8. Zasmażkę z masła zalewamy zimnym, odstawionym wcześniej wywarem z kości, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Krok 9. Dodajemy odcedzone flaki i uduszone na maśle warzywa. Całość powinna mieć konsystencję gęstej zupy – można regulować ją wywarem pozostałym z gotowania flaków.

Krok 10. Flaki doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową i papryką. Powinny mieć ostry smak.

Krok 11. Flaki podajemy w wazie, a dodatkowo, na osobnych talerzykach, serwujemy ser żółty i majeranek do posypania. Jako dodatek można też podać chleb lub bułkę.

——————————————————————–

Po kilku godzinach gotowania flaków w mieszkaniu pozostaje nieprzyjemny zapach, który można całkowicie usunąć, dokładnie wietrząc mieszkanie i stosując neutralizator przykrych zapachów, np. Ambi Pur, dostępny w  sześciu zapachach: Ocean and Wind – zapach morski, Pine and Snow – sosnowy, Lavender and Comfort – lawendowy, Flowers and Spring – kwiatowy,  Citrus and Morning – cytrusowy i Lily of the Valley – konwalia.