Podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi popularną przekąską w Szwajcarii jest fondue. Wymyślili je prawdopodobnie oszczędni Szwajcarzy, którym szkoda było wyrzucać zaschniętego sera. Serowe fondue przygotowuje się tradycyjnie w specjalnie do tego przeznaczonym kociołku, stale podgrzewanym, wokół którego zasiadają goście i długimi, cienkimi szpadkami, na które nabijają pokrojone w kostkę, białe pieczywo, wybierają fondue.

Przepisów na fondue jest bardzo wiele: jedne tańsze, inne droższe, podstawowe, składające się wyłącznie z bazy serowej oraz takie z dodatkiem pomidorów, ostrych papryczek czy grzybów. Najważniejszą rolę w fondue pełni ser – tradycyjnie jest to ser szwajcarski Gruyère w połączeniu z Vacherin Fribourgois. Jako dodatek do fondue koniecznie należy podać białe, pokrojone w kostkę pieczywo.

Ze względu na zawartość alkoholu, wyraźnie wyczuwalnego i niewygotowanego, serowego fondue nie podajemy dzieciom. Zamiast tego możemy przygotować im czekoladowe fondue.

Fondue

Fondue

 

Fondue – przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (dla 6 osób):

Fondue:
  • 400 g sera Emmentaler
  • 300 g sera Gruyere
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • biały pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatki:

  • 12 kromek białego chleba lub 1 duża bagietka (pokrojone w kostkę)
  • korniszony lub pikle

Akcesoria kuchenne:

  • zestaw do fondue
  • nóż
  • deska do krojenia

 

Wykonanie:

Krok 1. Sery drobno kroimy lub ucieramy na tarce o grubych oczkach.

Krok 2. Naczynie do fondue nacieramy czosnkiem i wlewamy białe wino (zostawiamy kilka łyżek). Dodajemy ser. Jeśli nie mamy naczynia do fondue, możemy przygotować je w garnku na kuchence, a potem przelać do miseczek lub kokilek i postawić je na stole na grzejących podstawkach.

Krok 3. Cały czas mieszając, roztapiamy ser na niewielkim ogniu.

Krok 4. Gdy ser się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wina. Nadal pogrzewamy, cały czas mieszając. Na koniec przyprawiamy.

Krok 5. Gdy wszystkie składniki się połączą, podajemy gościom. Postawiony na stole kociołek do fondue cały czas powinien być podgrzewany.

 

Szwajcarskie fondue

Szwajcarskie fondue