fbpx
Czytasz właśnie
Gęś po staropolsku

Gęś po staropolsku

  • ze złoto-brązową, chrupiącą skórką
  • z nadzieniem z boczku i kiszonej kapusty
  • na elegancki świąteczny obiad
Gęś po staropolsku

Gęś po staropolsku – przepis na gęsinę staropolską na świętego Marcina. Bo wtedy gęś po staropolsku czy inna gęsina musi pojawić się na stole zgodnie z dawną tradycją. Nadziewana kiszoną kapustą, a potem pieczona. Ta dawna tradycja, którą od kilku lat próbują wskrzesić, coraz skuteczniej, restauratorzy oraz właściciele sklepów czy dostawcy mięsa, bardzo mi się podoba. Gęś, pieczona w całości lub porcjowana, przygotowana z okazji święta 11 listopada, pojawia się coraz częściej na polskich stołach, w różnych wydaniach smakowych. Zobaczcie jak zrobić ją krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy z okazji św. Marcina

Można nadziewać ją jabłkami, podobnie jak kaczkę z jabłkami. Najprostszy sposób i możecie wykorzystać dokładnie te same kroki receptury. Pozostaje tylko wydłużyć czas pieczenia, bo gęś jest jednak większa od kaczki.

Przepis na gęś po staropolsku

Z jabłkami ekstra, jednak moja propozycja to nieco inny sposób zmiękczenia i delikatnego zakwaszenia mięsa. Dzięki niemu gęś nabierze iście staropolskiego aromatu. Przygotowana według starego przepisu jest dość prosta do zrobienia. Jedyną trudność może początkowo sprawić jej zaszywanie, do którego przyda się gruba igła z dużym oczkiem i solidna nić. W razie potrzeby można nawlec ją podwójnie, a nawet poczwórnie. W czasie gdy ptak będzie nabierać aromatu w lodówce, można spokojnie przygotować nadzienie. Potem, poza kilkoma drobnymi czynnościami związanymi z podlewaniem tłuszczem, gęś, w piekarniku, upiecze się praktycznie sama.

Gęś po staropolsku

Gęś po staropolsku

Najlepsza gęś po staropolsku – przepis z filmem. Gęsina na św. Marcina czyli gęś staropolska z farszem z boczku i kapusty kiszonej.
4.45 from 9 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 2 hours 25 minutes
Chłodzenie: 2 hours
Razem: 4 hours 40 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: gęś pieczona po staropolsku, gęś po staropolsku, gęś staropolska, gęś z boczkiem i kapustą, gęś z kapustą i boczkiem, pieczona gęś po staropolsku
Liczba porcji: 8
Kalorie: 1099kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso

  • 1 cała gęś (ok. 2 kg; umyta w zimnej wodzie, osuszona, oczyszczona z resztek piór, tzw. pałek)
  • majeranek
  • sól

Nadzienie

  • 1 kg kiszonej kapusty (dokładnie opłukana w zimnej wodzie i odciśnięta na durszlaku)
  • 300 g wędzonego boczku (połowa pokrojona w cienkie plastry, druga połowa w kostkę o boku ok. 1 cm)
  • 5 średnich cebul (drobno pokrojone)
  • 3-4 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • pieprz

Dodatkowo (opcjonalnie)

  • 1 szklanka piwa lub bulionu

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Sos koperkowy

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak pokroić cebulę

Jak zrobić

Mięso

  • Gęś nacieramy solą i majerankiem z wierzchu i w środku i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Nadzienie

  • Kapustę zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez ok. 5 minut w garnku.
  • Boczek podgrzewamy na niewielkim ogniu na patelni, a kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy cebulę i szklimy.
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek i całość dusimy jeszcze chwilę, aż zmięknie.
  • Na patelnię przekładamy odcedzoną, odciśniętą kapustę i dusimy całość pod przykryciem przez ok. 20 minut. Doprawiamy pieprzem.

Faszerowanie

  • Farszem nadziewamy dokładnie gęś, w której wcześniej został zaszyty jeden z otworów.
  • Zaszywamy dokładnie drugi otwór w gęsi, a wierzch obkładamy plasterkami boczku i na blaszce lub w brytfance wstawiamy całość do piekarnika.

Pieczenie gęsi

  • Gęś pieczemy w temperaturze 200-220 °C na najniższej półce, z włączonym przypiekaniem od góry. Czas pieczenia: na każdy 1 kg gęsi przypada 1 godzina pieczenia. Gęś o wadze 2 kg należy piec 2 godziny.
  • Kiedy plastry boczku zrumienią się, można je zdjąć, a co kolejne 30 minut polewać wierzch gęsi tłuszczem, który się z niej wytapia. Opcjonalnie można podlewać gęś piwem lub bulionem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 300g | Kalorie: 1099kcal (55%) | Węglowodany: 9g (3%) | Białko: 46g (92%) | Tłuszcze: 99g (152%) | Tłuszcze nasycone: 29g (181%) | Cholesterol: 224mg (75%) | Sód: 444mg (19%) | Potas: 1101mg (31%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 385IU (8%) | Witamina C: 57.8mg (70%) | Wapń: 86mg (9%) | Żelazo: 7mg (39%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W moim domu nie było tradycji pieczenia gęsi. Dopiero kilka lat temu po raz pierwszy sama, w mojej kuchni, zrobiłam podejście do jej przygotowania. Babcia opowiadała mi o dawnych, przedwojennych czasach. Wtedy na wsi, w której mieszkała, było wszystkiego pod dostatkiem. Razem ze swoją mamą, a moją prababcią, piekły na niedzielne obiady kurczaki, kaczki lub gęsi. Do dziś u babci obowiązkowym obiadem na niedzielę jest rosół i pieczony kurczak. Po gęś, niestety, sięga się dość rzadko, a od święta babcia decyduje się raczej na pieczenie kaczki. Nawet indyk czy królik, kiedyś trzymane razem z innymi zwierzętami koło domu, dziś goszczą na rodzinnym stole dużo rzadziej.

Gęś po staropolsku przepis z boczkiem i kapustą

Można pokusić się o podanie jej z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków. W zupełności jednak wystarczy, kiedy głowa rodziny elegancko ją poporcjuje i poda z aromatyczną kapustą wyjętą ze środka oraz lekką, zieloną sałatką przygotowaną z mieszkanki kilku sałat, pomidorów i sosu winegret.

Gęś po staropolsku
Gęś po staropolsku

Jak udała się Wasza gęś staropolska? Dajcie znać, ile ważyła, bo moja to taka malutka…

12 komentarzy
  • Dotąd faszerowałem gęś jabłkami, pomarańczami, raz kasztanami. Tego sposobu nie znałem, będę musiał wypróbowac. Natomiast ja gęś przed pieczeniem luzuję i piekę w niskiej temperaturze, w zamknietym naczyniu dość długo – 4-5 godzin co najmniej. wychodzi bardzo miękka i soczysta

  • Zrobiłem na pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia Gąsiora miał ponad 6kg. zrobiłem według przepisu pani i warto było czekać ten boczek zrobił furorę jak chipsy super smaczna sprawa. A skórka z Gęsi rewelacja mięsko też super bo własnej chodowli. Polecam przepis. Pozdrawiam W.K.

  • Czy tak wysoka temperatura nie przesuszy mięsa, zwłaszcza że jest pieczone bez przykrycia? Planuję zrobić gęś na święta Bożonarodzeniowe. Zbaczając z tematu poleciłabyś jakiś przepis na sałatki z pieczonych buraków jako dodatek do obiadu?

      • Dzięki za odpowiedź. W internecie jest tyle różnych przepisów. Jeden sugeruje pieczenie w 130 st. C pod przykryciem przez 8h! Koszmarny czas zużycia prądu. Twój przepis jest szybki i bezbolesny. Na pewno spróbuję. Czy można ograniczyć ilość boczku lub dać inny farsz? Jak np do kaczki jabłka i żurawinę?

        • Można zrobić gęś z jabłkami i żurawiną, jak najbardziej. Można też zmniejszyć ilość boczku – wierzch gęsi, zamiast nim obkładać, można delikatnie nasmarować oliwą lub stopionym, klarowanym masłem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom