Chrupiące gofry kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, w Kołobrzegu. Kupowane w budce przy deptaku, ze świeżą borówką amerykańską oraz innymi owocami i bitą śmietaną.

W kuchni polskiej gofry goszczą raczej jako deser czy słodka przekąska, podobnie jak rurki z kremem. Nie ma u nas, jak np. w USA, tzw. waffle houses, gdzie gofry są głównym daniem (również śniadaniowym) serwowanym na wiele sposobów. I choć również w mojej kuchni nie goszczą zbyt często, darzę je dozgonną miłością kulinarną i od czasu do czasu przygotowuję mój ulubiony, gofrowy przysmak.

Zobacz też: Przepis na gofry czekoladowe

Gofry przygotowane według poniższego przepisu są idealne. Chrupiące, nie za słodkie, dzięki czemu można ozdobić je nawet bardzo słodkimi dodatkami.

Gofer z bitą śmietaną i owocami

Gofer z bitą śmietaną i owocami

 

Gofry – przepis

Składniki na ok. 8 średnich gofrów:

  • 2 jajka
  • ⅓ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 mała paczka cukru wanilinowego lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • sól

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Piana z białek - jak ubić

Wykonanie:

UWAGA: Żeby gofry wyszły chrupiące, potrzebna jest gofrownica o mocy przynajmniej 1000W.

Krok 1. Przygotowanie ciasta na gofry

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę.

Żółtka miksujemy z olejem, mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem i cukrem waniliowym. Następnie delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Powinno nam wyjść ciasto o lekko gęstej konsystencji (na pewno dużo bardziej niż na naleśniki, ale wciąż lekko lejącej).

Krok 2. Smażenie w gofrownicy

Gofrownicę delikatnie smarujemy olejem (tylko przed nalaniem pierwszej porcji ciasta) i rozgrzewamy. Możemy też użyć oliwy w sprayu. Nalewamy ciasto tak, żeby delikatnie przykryć całą powierzchnię.

Smażymy w gofrownicy na złoto-brązowy kolor. Bez obaw możemy otworzyć przykrywkę i sprawdzić, czy są już gotowe, a następnie, w razie potrzeby, zamknąć i jeszcze trochę podpiec. Razem z Anią uznałyśmy, że jej gofrownica lepiej podpieka u dołu i w połowie smażenia obracałyśmy gofry na drugą stronę, używając drewnianej łopatki. W ten sposób były równomiernie podpieczone z obydwu stron.

 

Na gofry możemy nałożyć dowolną kompozycję owoców, którą najbardziej lubimy. Poniżej kilka sprawdzonych propozycji:

- klasyczna, czyli tylko cukier puder

- z polewą czekoladową lub owocową

- z bitą śmietaną

- z owocami, np. ananasem, brzoskwiniami, bananem, jagodami, borówką amerykańską, jabłkami

- z dżemem, np. wiśniowym, truskawkowym, jagodowym, jabłkowym

- z bananem i masłem czekoladowym

- różne, pomieszane warianty powyższych :).

I jak Wam smakują?