Królowa biesiadnych stołów: golonka. Potrawa, którą z jakiegoś powodu kojarzę ze staropolską kuchnią szlachecką, chociaż podobno przywędrowała do Polski z regionów niemieckojęzycznych: Bawarii czy Austrii, by na stałe zagościć w kulinarnych upodobaniach Polaków. Uwielbiana przez męską część polskiego narodu, nam, kobietom, golonka kojarzy się nierzadko z niezdrowym, przydrożnym jedzeniem serwowanym w barach, którym z upodobaniem zajadają się podróżujący lub z kuchnią biesiadną, gdzie obok chleba ze smalcem, kiszonej kapusty, bigosu i kufla piwa, golonka gotowana lub pieczona, ociekająca tłuszczem, spożywana jest jak prawdziwa bomba kaloryczna.

Zobacz też: Konkurs z marką Książęce i nagrodami o wartości 2500 zł!

Kultura jedzenia i podejście do kuchni polskiej na szczęście ulegają zmianie i wreszcie, po wielu latach, powoli zostawiamy za sobą czasy niezdrowego odżywiania i braku dostępu do wielu produktów lepszej jakości, a golonka, w nieco odmienionym wydaniu, gości nie tylko w tańszych jadłodajniach, ale też na stołach w eleganckich restauracjach. Zmienia się też kultura spożywania alkoholu i w XXI wieku my, Polacy, biesiadnicy z dziada i pradziada, coraz częściej sięgamy po trunki nieprzypadkowe, dobierając je do bogatego zbioru klasycznych potraw, z jakich słynie nasza kuchnia. Uczymy się jak pić wino, ale mamy też coraz większy wybór dobrego piwa, tak głęboko zakorzenionego w naszej kulturze kulinarnej, który stawia nas przed ogromem nowych możliwości. Piwo można wykorzystać nie tylko jako trunek towarzyszący posiłkowi i dobrać odpowiednio do pory jego podania czy smaku. Sprawdza się równie doskonale jako składnik potraw, dlatego dziś zapraszam Was na golonkę w piwie – to, wbrew pozorom, nieskomplikowany przepis, a smak i zapach sosu połączonego z mięsem i warzywami na długo pozostanie w Waszej pamięci.

Przygotuję golonkę z piwem Książęce Złote Pszeniczne – to piwo, które, w przeciwieństwie do innych pszenicznych, nie ma nuty bananowo-goździkowej i intensywnej kwasowości, a posiada nuty zbożowe i karmelowe, dlatego idealnie skomponuje się ze smakiem mięsa przyprawionego czosnkiem, kminkiem i musztardą oraz upieczonych razem z nim warzyw i suszonych śliwek. Taka golonka w piwie to prawdziwa uczta dla podniebienia: mięso jest delikatne i miękkie w środku i apetycznie zrumienione z zewnątrz.

Golonka

Golonka

Golonka – przepis

Składniki (dla 1-3 osób):

Mięso:

  • 1 golonka wieprzowa (ok. 1 kg)

Dodatki:

  • 1 marchewka (pokrojona w słupki)
  • 1 pietruszka (pokrojona w słupki)
  • ½ selera (pokrojony w słupki)
  • 1 nieduża cebula (pokrojona w półksiężyce)
  • 1 pomidor (pokrojony w ćwiartki) lub 4 śliwki kalifornijskie suszone (przez 1 godzinę namoczone w zimnej wodzie)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 250 ml piwa Książęce Złote Pszeniczne*
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • sól, pieprz
  • smalec/oliwa/klarowane masło

* Przepis przygotowany w ramach współpracy z marką Książęce. Alkohol jest dozwolony od 18. roku życia.

Więcej o odpowiedzialnym spożyciu alkoholu: abcalkoholu.pl

Wykonanie:

Krok 1. Golonkę opalamy nad gazem lub specjalnym palnikiem gazowym (usuwanie włosków – szczeciny). Nacieramy solą i pieprzem oraz czosnkiem i majerankiem i odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.

Krok 2. Pokrojone warzywa podsmażamy (oprócz pomidorów/śliwek) na klarowanym maśle i podduszamy al dente, czyli na lekko twardo.

Krok 3. Golonkę układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce (natłuszczone smalcem lub oliwą). Pieczemy przez 30 minut (góra+dół) w temperaturze 220 ⁰C, pod przykryciem.

Krok 4. Odkrywamy mięso, obkładamy warzywami, polewamy kilkoma łyżkami piwa wymieszanego z musztardą i kminkiem i pieczemy bez przykrycia przez ok. 1,5-2 godziny (1 kg golonki to ok. 1 godziny pieczenia) w temperaturze 200 ⁰C, co ok. 10 minut i podlewając pozostałą, piwną mieszanką.

Można też polać golonkę od razu całym piwem z musztardą i kminkiem, a następnie, co ok. 10 minut, w trakcie pieczenia, podlewać mięso sosem zbierającym się na dnie naczynia.

Opcjonalnie golonkę można udusić w dużym garnku pod przykryciem, przez ok. 1,5 godziny, w razie potrzeby dolewając piwo, gdyby zbyt mocno odparowywało.

Golonkę podajemy z ziemniakami (gotowane lub pieczone z rozmarynem) oraz surówką, sałatką lub zasmażaną kapustą.

 

Golonka z piwem

Golonka z piwem