Pin It

Najprostszym sposobem przyrządzenia brukselki jest jej ugotowanie i podanie jako dodatek do obiadu. Choć wielu z nas zapewne kojarzy ją jako niesmaczne, nieprzyjemnie pachnące warzywo, które mamy kazały nam jeść w dzieciństwie, po latach można spróbować jej na nowo i odkryć ponownie walory smakowe i odżywcze brukselki.

Zobacz też: Więcej przepisów na brukselkę oraz inne lekcje szkoły gotowania

Najsmaczniejszą brukselkę ugotujemy w wywarze warzywnym lub drobiowym uważając, żeby nie rozgotować zbyt mocno wszystkich główek. Można też ugotować ją w osolonej wodzie albo na parze, a następnie podać z bułką tartą z masłem lub dobrze odcedzić i przysmażyć na patelni, na maśle klarowanym. Taka smażona brukselka to moja ulubiona, pozostałe mogłyby właściwie dla mnie nie istnieć :). A Wy, lubicie czy zraziliście się do niej w dzieciństwie?

Brukselka

Brukselka

 

Gotowana brukselka – przepis

Czas przygotowania: 10-15 minut

Składniki:

  • brukselka (umyta, usunięte stare, zewnętrzne liście)
  • wywar warzywny lub drobiowy (opcjonalnie)
  • masło (opcjonalnie)
  • sól
Przydatne poradniki:
 
  1. Jak zrobić wywar warzywny

Wykonanie:

 

Krok 1. W głąbie każdej brukselki robimy nacięcie w kształcie litery „X”.

Krok 2. Moczymy brukselki przez ok. 5 minut w bardzo zimnej wodzie.

Krok 3. Wkładamy brukselki do gotującej się wody z solą lub wywaru z masłem albo do mleka, albo układamy na durszlaku lub sicie do gotowania na parze. Należy włożyć je nacięciem do dołu, a naczynie powinno być na tyle szerokie, żeby na powierzchni wody znajdowała się tylko jedna warstwa brukselek. Woda może sięgać do połowy brukselek.

Krok 4. Zagotowujemy wodę, przykrywamy naczynie i gotujemy brukselki na sporym ogniu przez 5 minut.

Krok 5. Odkrywamy i odcedzamy (brukselki będą al dente czyli delikatnie twarde). Można też ugotować je do miękkości – wystarczy po odkryciu zostawić je na ogniu i gotować aż większość wody/wywaru odparuje.

Ugotowane i odcedzone brukselki można polać bułką tartą z masłem lub podsmażyć na patelni na maśle klarowanym.

 

Gotowana brukselka

Gotowana brukselka