Tuż przed wyjazdem do słynących ze smażonego sera Czech przygotowuję nieco inną, prostszą wersję tej przekąski. W mojej kuchni unosi się charakterystyczny smak opiekanej, pleśniowej skórki. Układam gorący ser na talerzu i ozdabiam konfiturą z czerwonych borówek nazbieranych w chocianowskim lesie. Jeszcze tylko kilka zielonych listków stewii i przekąska gotowa. Mogę pokusić się o dodanie paru liści sałaty lollo biondo, płatków migdałów lub prażonych orzechów włoskich. Mogę, ale nie zdążę – apetyt wzrasta w miarę opiekania, a leżący na talerzu ser pleśniowy nie daje długo na siebie czekać. Odkroję jeden mały trójkącik, na próbę… Pod aromatyczną, opieczoną skórką kryje się roztopiony, miękki serek. Mieszam go z odrobiną konfitury i biorę pierwszy kęs… Pycha.

Przypominam o konkursie President, w którym możecie wygrać zestaw serków pleśniowych :).

Grillowany ser pleśniowy camembert z konfiturą z czerwonej borówki

Grillowany ser pleśniowy camembert z konfiturą z czerwonej borówki

Przepis na grillowany ser pleśniowy z konfiturą borówkową


Składniki (dla 4 osób):

  • 4 sery pleśniowe President camembert naturalne (można je kupić w zestawie 3+1)
  • 4 łyżki konfitury z czerwonej borówki
  • kilka listków stewii lub mięty

Wykonanie:


Krok 1. Serki opiekamy na rozgrzanej, suchej, teflonowej patelni (lub „paskowanej” patelni do grillowania, lub na grillu) aż miejscami zbrązowieją.

Krok 2. Układamy na talerzach, ozdabiamy każdy 1 łyżką konfitury i listkami stewii/mięty. Możemy dołożyć po kilka liści sałaty lollo biondo, płatki migdałów i polać odrobiną oliwy z oliwek.

 

Grillowany ser pleśniowy camembert z konfiturą borówkową

Grillowany ser pleśniowy camembert z konfiturą borówkową