fbpx
Czytasz właśnie
Grzane wino

Grzane wino

Grzane wino

Grzane wino, hit stoków narciarskich, świątecznych jarmarków miejskich i restauracji w sezonie zimowym. Rozgrzewający i rozweselający trunek, pięknie pachnący goździkami, wanilią i cynamonem, podawany w towarzystwie plastrów pomarańczy i kawałków jabłka.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na drinki

Grzane wino, obok piwnego grzańca z koglem-moglem, jest moim ulubionym trunkiem podawanym na ciepło. Uwielbiam po całym dniu spędzonym na stoku zjeść smaczny, ciepły posiłek i popić go pachnącym, grzanym winem. Lubię spacerować zimą po pięknie oświetlonych ulicach mojego miasta i kosztować aromatycznego wina w restauracjach albo wrócić do domu i przygotować je w zaciszu mojej kuchni, owinąć się ciepłym kocem, ubrać grube skarpety i popijając grzane wino, cieszyć się dobrą lekturą lub filmem w długi, zimowy wieczór.

Grzane wino

Grzane wino

4.34 from 3 votes
Kategoria: Drink
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 750 ml czerwonego wina półsłodkiego lub słodkiego (1 butelka)
  • 1 jabłko
  • 4-8 plastrów pomarańczy
  • 3-6 łyżeczek cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki kardamonu (lub ziaren kolendry)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 12 goździków
  • 1-2 gwiazdki anyżu

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Owoce można też podgrzewać razem z winem i przyprawami.
  2. Jak zrobić cukier waniliowy

Jak zrobić

  • Wino z cukrem i przyprawami podgrzewam na średnim ogniu w garnku, nie dopuszczając do zagotowania.
  • W wysokich szklankach z uchem układam owoce i zalewam gorącym winem, przelewając je przez sitko.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Grzane wino
Grzane wino
16 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom