Kuchnia meksykańska, jedna z moich ulubionych, oferuje, oprócz sztandarowych tortilli i burritos, wiele ciekawych przekąsek i dodatków. Jednym z najbardziej znanych poza granicami Meksyku jest guacamole – gęsty sos podawany na zimno, przygotowywany z dojrzałych awokado, z dodatkiem soku z cytryny, soli, pieprzu i kombinacji różnorodnych dodatków: świeżej kolendry, cebuli, chili, pomidorów, czosnku, przypraw.
Zobacz też: Więcej przepisów kuchni meksykańskiej
Początki salsy guacamole datuje się na czasy azteckie. Nazwa guacamole pochodzi od dwóch słów: ahuacama alli – w języku nahuatl: awokado oraz molli: sos. I choć jest dodatkiem charakterystycznym dla kuchni meksykańskiej (podaje się je np. do placków tortilla oraz wielu innych przystawek), szczególnie mocno upodobali je sobie również Amerykanie. Nic dziwnego – świetnie smakuje, jest łatwe do przygotowania, apetyczne, o zachęcającym do zjedzenia, zielonym kolorze i delikatnej konsystencji – czemu nie spróbować?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 awokado (dojrzałe)
- ½ limonki lub cytryny (tylko wyciśnięty sok)
- ½ pomidora (dojrzały; drobno pokrojony)
- ½ papryczki chili (drobno pokrojona)
- 1 czerwona cebula (mała; drobno pokrojona)
- 1 łyżka świeżej kolendry (posiekana)
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Awokado na guacamole nie może być zbyt mocno dojrzałe i mieć ciemnych plamek w miąższu.
- Awokado - jak kupić
Jak zrobić
- Awokado kroimy wzdłuż na 4 części, usuwamy pestki, obieramy ze skórki, rozdrabniamy.
- Dusimy drobno widelcem i dodajemy sok z limonki lub cytryny.
- Dodajemy posolonego pomidora i cebulę, papryczkę, kolendrę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
fantastycznie to wyglada 🙂
ale z czym to jeść? może być do makaronów? Ona mówi, że do chipsów, a jak ktoś nie jada chipsów?
Super przepisy i super babeczka:)
Mi guacamole wyszło żółte. I nie mam pojęcia dlaczego
Boś buc.
Może awokado zepsute.
Witam, mam prośbę aby nie mieszać cytryny z limonką… smakują inaczej i dodaje się je do innych potraw. Używając cytryny zamiast limonki zmienia się smak sosu. pzdrawiam
Owszem, ale nie w każdym sklepie jest limonka, a w przypadku guacamole znaczenie ma akurat zakwaszenie awokado, żeby nie zmieniło koloru. Poza tym różnica pomiędzy cytryną i limonką nie jest aż tak ogromna jak pomiędzy cytryną a pomarańczą.
Limonka ma nie tylko zabezpieczyć awokado przed zmianą koloru ale w połączeniu z kolendrą i chilli nadaja potrawie specyficzny smak więc zastąpienie go cytryną ma znaczenie.
pozdrawiam
Oczywiście ze różnica miedzy cytryną a limonką jest znaczna, również ich właściwości przeciwutleniające.
Czy ja dobrze widzę wspaniały ceramiczny nóż?
[..YouTube..] Czy ja dobrze widzę wspaniały ceramiczny nóż?
od tego zdjęcia trochę minęło i w chwili obecnej mój amatorski eksperyment botaniczny 😀
ostro pnie się w górę,pojawiło się parę listków 🙂 wkrótce może się okazać,że doniczka będzie za mała,szklarni niestety nie posiadam (jestem mieszczuchem i nie mam warunków na rolniczą uprawę w skali makro he he),chciałbym jeszcze napisać,że zamieszcza Pani bardzo fajne zdjęcia potraw 🙂 ja tez czasem (może nie będę reklamował strony) ”publikuję” wyniki swojego kucharzenia 🙂 ale to raczej tak amatorsko
pozdrawiam
U mnie za to na parapecie bazylia, rozmaryn, mięta i kolendra. Ale nie mają zbyt dużych szans piąć się do góry, bo regularnie wykorzystuję je do gotowania :).
witam 🙂 fajny blog kulinarny,sam lubię czasem coś przykucharzyć,co do awokado to najbardziej podchodzi mi w zwykłej postaci jako dodatek na kanapce,a próbował ktoś zasadzić pestkę,mi po paru próbach coś tam wyrasta,fajnie byłoby mieć w salonie 2-metrowe drzewko he he 🙂
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/wp-content/uploads/2011/01/DSC01575.JPG[/img]
pozdrawiam i będę zaglądał częściej w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji 🙂
Dokładnie tak samo mi kiedyś wykiełkowało, nawet wypuściło kilka listków! Niestety, pewnie z braku miejsca w doniczce, po pewnym czasie przestało rosnąć, a potem uschło. Ale jak ktoś ma szklarnię, może warto spróbować? :). W mieszkaniu byłoby super, codziennie rano zrywałabym sobie jedno i robiła pastę do kanapek albo maseczkę :).
Szkoda tylko, że nie przyjmuje pani do wiadomości, że sama nie zawsze ma pani rację, jak chociażby w przypadku nic nie wnoszącego komentarza o ilości pestek w awokado, który był typowym czepianiem się i niczym więcej. Skoro tak pani nie znosi złych informacji, proszę sobie kupić kamerę, aparat, założyć bloga, zmontować kilka filmów, obrobić kilka zdjęć, opublikować kilka przepisów i dzielić się swoją wiedzą. Bo wymądrzać się na temat pracy innych to akurat każdy potrafi.
Ja też wielu rzeczy nie znoszę. Np. tego, że ktoś nie potrafi poprawnie pisać. I jakoś nie wytykam takim osobom na każdym kroku ich błędów, bo wolę przeznaczyć czas na przygotowywanie przepisów, zdjęć i filmów. Skoro ktoś się uważa za wyjątkowego specjalistę w jakiejś dziedzinie i podkreśla to na każdym kroku, jednocześnie wytykając innej osobie różne rzeczy, to już jego sprawa.
[..YouTube..] Szkoda tylko, że nie przyjmuje pani do wiadomości, że sama nie zawsze ma pani rację, jak chociażby w przypadku nic nie wnoszącego komentarza o ilości pestek w awokado, który był typowym czepianiem się i niczym więcej. Skoro tak pani nie znosi złych informacji, proszę sobie kupić kamerę, aparat, założyć bloga, zmontować kilka filmów, obrobić kilka zdjęć, opublikować kilka przepisów i dzielić się swoją wiedzą. Bo wymądrzać się na temat pracy innych to akurat każdy potrafi.
[..YouTube..] @dkrol4 Szkoda tylko, że nie przyjmuje pani do wiadomości, że sama nie zawsze ma pani rację, jak chociażby w przypadku nic nie wnoszącego komentarza o ilości pestek w awokado, który był typowym czepianiem się i niczym więcej. Skoro tak pani nie znosi złych informacji, proszę sobie kupić kamerę, aparat, założyć bloga, zmontować kilka filmów, obrobić kilka zdjęć, opublikować kilka przepisów i dzielić się swoją wiedzą. Bo wymądrzać się na temat pracy innych to akurat każdy potrafi.
[..YouTube..] Ja też wielu rzeczy nie znoszę. Np. tego, że ktoś nie potrafi poprawnie pisać. I jakoś nie wytykam takim osobom na każdym kroku ich błędów, bo wolę przeznaczyć czas na przygotowywanie przepisów, zdjęć i filmów. Skoro ktoś się uważa za wyjątkowego specjalistę w jakiejś dziedzinie i podkreśla to na każdym kroku, jednocześnie wytykając innej osobie różne rzeczy, to już jego sprawa.
[..YouTube..] @dkrol4 Ja też wielu rzeczy nie znoszę. Np. tego, że ktoś nie potrafi poprawnie pisać. I jakoś nie wytykam takim osobom na każdym kroku ich błędów, bo wolę przeznaczyć czas na przygotowywanie przepisów, zdjęć i filmów. Skoro ktoś się uważa za wyjątkowego specjalistę w jakiejś dziedzinie i podkreśla to na każdym kroku, jednocześnie wytykając innej osobie różne rzeczy, to już jego sprawa.
Nie czepiam sie, ale nie lubie jak ktos zle informuje ludzi, zwlaszcza jezeli chodzi o przepisy innych narodow. A Pani powinna mi podziekowac za informacje, a nie obrazac mnie. Jezeli chodzi o nazwe salsa to po prostu znaczy po meksykansku sos.
W przepisie są dwie sztuki awokado i dwie pestki do usunięcia. To, że jedno awokado ma jedną pestkę, doskonale widać w filmie. Jedno awokado, jedna pestka. Dwa awokado, dwie pestki. Może i dip, może i salsa. Polska Wikipedia podawała, że guacamole to salsa i tym się sugerowałam. Ale jak ktoś koniecznie chce się czepiać szczegółów, to czepi się czegokolwiek.
[..YouTube..] Nie czepiam sie, ale nie lubie jak ktos zle informuje ludzi, zwlaszcza jezeli chodzi o przepisy innych narodow. A Pani powinna mi podziekowac za informacje, a nie obrazac mnie. Jezeli chodzi o nazwe salsa to po prostu znaczy po meksykansku sos.
Jakby to byl sos to by sie nazywalo Guacamole salsa, a nazwa jest tylko Guacamole i w sklepach meksykanskich i amerykanskich jest sprzedawane jako dip. A awokado ma tylko jedna pestke.
[..YouTube..] W przepisie są dwie sztuki awokado i dwie pestki do usunięcia. To, że jedno awokado ma jedną pestkę, doskonale widać w filmie. Jedno awokado, jedna pestka. Dwa awokado, dwie pestki. Może i dip, może i salsa. Polska Wikipedia podawała, że guacamole to salsa i tym się sugerowałam. Ale jak ktoś koniecznie chce się czepiać szczegółów, to czepi się czegokolwiek.
[..YouTube..] @dkrol4 W przepisie są dwie sztuki awokado i dwie pestki do usunięcia. To, że jedno awokado ma jedną pestkę, doskonale widać w filmie. Jedno awokado, jedna pestka. Dwa awokado, dwie pestki. Może i dip, może i salsa. Polska Wikipedia podawała, że guacamole to salsa i tym się sugerowałam. Ale jak ktoś koniecznie chce się czepiać szczegółów, to czepi się czegokolwiek.
[..YouTube..] Jakby to byl sos to by sie nazywalo Guacamole salsa, a nazwa jest tylko Guacamole i w sklepach meksykanskich i amerykanskich jest sprzedawane jako dip. A awokado ma tylko jedna pestke.
tak Aniu, to nóż ceramiczny.
[..YouTube..] tak Aniu, to nóż ceramiczny.
[..YouTube..] @anna26213 tak Aniu, to nóż ceramiczny.
hej,mam pytanie czy do krojenia cebuli używałaś noża ceramicznego?
[..YouTube..] hej,mam pytanie czy do krojenia cebuli używałaś noża ceramicznego?
Awokado musi być naprawdę bardzo dojrzałe. Kiedyś zrobiłam z takiego odrobinę twardego i zapach ryby chyba najlepiej określa aromat tego czegoś, co mi wyszło ;).
Ja lubię, ale też mi nie wychodzi… Spróbuję, jak mi się uda ładne awokado kupić.
Fajnie, drobniutko kroisz pomidora – ciekawy sposób operowania nożem, choć do guacamole wolę akurat nieco większe kawałki pomidora, aby bardziej wyczuć jego smak w dipie, z tym, że dodaję sam miąższ – usuwam skórkę i pestki. Ogólnie uwielbiam ten dip.
To jest nóż ceramiczny, bardzo ostry. Dlatego nie trzeba nim kroić z góry, tylko można jeździć po desce – we wszystkie warzywa ostrze wchodzi jak w masło. U mnie też usunięte pestki z pomidora, ale skórka zostawiona. Chociaż teraz myślę, że mogłam sparzyć, bo pomidor nie był tak dojrzały jak się tego spodziewałam ;).
Ja lubię!! kiedyś próbowałam go zrobić, ale niestety porażka to słowo które najlepiej określa to co mi wyszło 😛 Ale może jeszcze kiedyś podejmę wyzwanie 🙂