Kuchnia meksykańska, jedna z moich ulubionych, oferuje, oprócz sztandarowych tortilli i burritos, wiele ciekawych przekąsek i dodatków. Jednym z najbardziej znanych poza granicami Meksyku jest guacamole – gęsty sos podawany na zimno, przygotowywany z dojrzałych awokado, z dodatkiem soku z cytryny, soli, pieprzu i kombinacji różnorodnych dodatków: świeżej kolendry, cebuli, chili, pomidorów, czosnku, przypraw.

Początki salsy guacamole datuje się na czasy azteckie. Nazwa guacamole pochodzi od dwóch słów: ahuacama alli – w języku nahuatl: awokado oraz molli: sos. I choć jest dodatkiem charakterystycznym dla kuchni meksykańskiej (podaje się je np. do placków tortilla oraz wielu innych przystawek), szczególnie mocno upodobali je sobie również Amerykanie. Nic dziwnego – świetnie smakuje, jest łatwe do przygotowania, apetyczne, o zachęcającym do zjedzenia, zielonym kolorze i delikatnej konsystencji – czemu nie spróbować?

Guacamole

Guacamole

 

Guacamole – przepis

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki (dla 4 osób):

  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z ½ limonki lub cytryny
  • ½ dojrzałego pomidora (drobno pokrojony)
  • ½ papryczki chili (drobno pokrojona)
  • 1 mała, czerwona cebula (drobno pokrojona)
  • 1 łyżka świeżej kolendry (posiekana)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Wykonanie:


Krok 1. Awokado kroimy wzdłuż na 4 części, usuwamy pestki, obieramy ze skórki, rozdrabniamy.

Krok 2. Dusimy drobno widelcem i dodajemy sok z limonki lub cytryny.

Krok 3. Dodajemy posolonego pomidora i cebulę, papryczkę, kolendrę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

 

Salsa guacamole

Sos guacamole