Polak, Węgier – dwa bratanki. Obaj uwielbiają leczo i gulasz. A ostry, duszony w domowym zaciszu gulasz węgierski albo nieco inaczej – bogracz – przygotowywany na świeżym powietrzu, w kociołku o tej samej nazwie, to prawdziwie pachnąca i bardzo sycąca kompozycja dodającej energii wołowiny lub innego mięsa, wędzonego boczku o charakterystycznym zapachu, ziemniaków i papryki – w moim gulaszu pieczonej, obranej ze skórki i zmiksowanej, kluczowej dla uzyskania najlepszego smaku.
Zobacz też: Więcej pomysłów na dania jednogarnkowe
Gulasz węgierski jest potrawą, którą początkowo przygotowywali w kociołkach pasterze, wykorzystując mięso, smalec i ziemniaki oraz uzbierane własnoręcznie zioła. Z czasem ta smaczna potrawa trafiła też na salony, wzbogacając się o kluczowy dziś składnik: sprowadzoną do Europy zza wielkiej wody paprykę.
Wielkim fanem ostrej kuchni węgierskiej jest mój tata, który po powrocie ze swoich podróży na Węgry zawsze zachwyca się tym, co nowego tym razem udało mu się tam zjeść. Tym razem będzie miał okazję spróbować małych Węgier w moim domu, gdzie już czeka na niego pyszny gulasz węgierski na czerwonym winie. Dodałam do niego pachnące, aromatyczne, ułatwiające przemianę materii zioła i przyprawy. Niestety, nie mam kociołka, w którym mogłabym go przygotować, ale przyrządzony w dużym woku, będzie smakować równie wybornie.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g wołowiny (usunięte błony, pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)
- 50 g wędzonego boczku (pokrojony w kostkę)
- 2 papryki czerwone lub zielone
- 2-3 ziemniaki (średnie; ugotowane, pokrojone w kostkę)
- 4 cebule (drobno pokrojone)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
- 1 lampka wina (czerwone, wytrawne)
- 6 łyżek smalcu
- chili, ostra papryka lub ostra pasta do gulaszu (ilość zależy od indywidualnych upodobań smakowych i tolerancji ostrości potrawy)
- 1 łyżeczka kolendry (suszone nasiona utłuczone w moździerzu)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka kminku rzymskiego
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Umyte papryki owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez ok. 40-60 minut. Po upieczeniu obieramy ze skórek i miksujemy w blenderze.
- W dużym rondlu lub w woku roztapiamy smalec i szklimy na małym ogniu cebulę (Uwaga: nie może się przypalić ani zezłocić), następnie dodajemy czosnek i kiedy się zeszkli, dusimy całość kilka minut pod przykryciem.
- Do cebuli dodajemy mięso i obsmażamy na średnim ogniu.
- Dolewamy czerwone wino, dodajemy listek laurowy, tymianek i przyprawy i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut.
- Do podduszonego mięsa dolewamy mus ze zmielonej papryki i dusimy całość do miękkości.
- Pod koniec duszenia dodajemy do gulaszu ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki i dusimy jeszcze chwilę.
- W razie potrzeby doprawiamy gulasz dodatkową ilością ziół i przypraw.
u mnie tez słabo słychac-ale WYŁĄCZNIE ten film…
a tak wogole-fajna strona i korzystam czasami,ale…wołowina po 20 minutach gotowania nie nadaje się do niczego.
czas duszenia co najmniej 60 minut.
wczesniej mięso twarde.
Mam pytanie czy mozna smalec czyms zastapic 🙂 bardzo mi sie przepis podoba, tylko obawiam sie ze jako ze nie uzywam ani oleju, ani masla (chociaz maslo chyba mniej tlustsze? ) moze byc dla mnie za ciezki…
pozdrawiam serdecznie 🙂
Można zastąpić go dowolnym innym tłuszczem do smażenia, takim o w miarę neutralnym smaku. Masło klarowane też może być, a w ostateczności nawet olej kokosowy, chociaż on akurat smaku kokosowego na pewno nada :).
OK 🙂 na pierwszy raz uzyje maselko zatem. Dziekuje bardzo za odpowiedz 🙂
Super, zrobiłem wersję ketogeniczną. Pływa w smalcu, bez ziemniaków, bo tak jest zdrowo, dietetycznie i smacznie.
ale dlaczego ziemniaki, przecież w gulaszu węgierskim chyba nie ma ziemniaków z tego co ja wiem.
Wstęp jest mono, bo była zepsuta wtyczka do mikrofonu. W nowych filmach jest już całość w stereo :).
[..YouTube..] Wstęp jest mono, bo była zepsuta wtyczka do mikrofonu. W nowych filmach jest już całość w stereo :).
Wstęp , jest mono , tak to prawda ! ale przy przygotowywaniu gulaszu jest stereo !!!
A po za tym wszystko jest OK ! Dobrze przygotowane 🙂 A na końcu Smaczne ! :-))
[..YouTube..] Wstęp , jest mono , tak to prawda ! ale przy przygotowywaniu gulaszu jest stereo !!!
A po za tym wszystko jest OK ! Dobrze przygotowane 🙂 A na końcu Smaczne ! :-))
Lol… muzyka w tle leci z oby dwóch głośników, a twój głos z jednego 😛 😀 Dobry przepis 😀
[..YouTube..] Lol… muzyka w tle leci z oby dwóch głośników, a twój głos z jednego 😛 😀 Dobry przepis 😀
Czym możemy zastąpić wino jeśli ktoś go nie pija w ogóle?
Zamiast wina można dać bulion wołowy albo warzywny. Albo całkiem je pominąć, a gęstość uregulować dodatkową papryką lub pulpą pomidorową (sok pomidorowy 100%). Nie znam powodu, dla którego nie pijasz wina, ale jeśli po prostu w ogóle nie pijesz alkoholu, to dobra wiadomość jest taka, że w gotowaniu alkohol z wina zmienia się w zwykłą wodę, a tylko kolor i smak wina zostaje :).
Tak, teraz jest super! 🙂
[..YouTube..] Tak, teraz jest super! 🙂
Sprawdź proszę najnowszy film z przepisem na shake waniliowy i daj znać czy teraz jest stereo.
[..YouTube..] Sprawdź proszę najnowszy film z przepisem na shake waniliowy i daj znać czy teraz jest stereo.
Obejrzyj proszę najnowszy film z przepisem na shake waniliowy i daj znać czy teraz słychać mnie w obydwu słuchawkach :).
[..YouTube..] Obejrzyj proszę najnowszy film z przepisem na shake waniliowy i daj znać czy teraz słychać mnie w obydwu słuchawkach :).
Obejrzyj proszę najnowszy film z przepisem na shake waniliowy i daj znać czy teraz słyszysz jak trzeba.
[..YouTube..] Obejrzyj proszę najnowszy film z przepisem na shake waniliowy i daj znać czy teraz słyszysz jak trzeba.
Obejrzyj proszę najnowszy film z przepisem na shake waniliowy i daj znać czy teraz słyszysz w stereo.
[..YouTube..] Obejrzyj proszę najnowszy film z przepisem na shake waniliowy i daj znać czy teraz słyszysz w stereo.
Cześć,
Przepis wyśmienity, ale chciałabym Cię spytać o producenta Twojej patelni, bo bardzo mi się spodobała 😉
Pozdrawiam
Basiu, ta patelnia to wok Neoflam http://pozytywnakuchnia.pl/test-patelnia-wok-neoflam-amie-30-cm/ , bardzo sobie chwalę :).
Dziękuje bardzo 🙂
Dziękuję :* 🙂
[..YouTube..] Dziękuję :* 🙂
Super apetyczne to wyglada! Pani Doroto, uwielbiam ogladac Pani filmiki. Bardzo podoba mi sie artystyczne podejscie do nich!
Serdecznie pozdrawiam 🙂
[..YouTube..] Super apetyczne to wyglada! Pani Doroto, uwielbiam ogladac Pani filmiki. Bardzo podoba mi sie artystyczne podejscie do nich!
Serdecznie pozdrawiam 🙂
o matko! pochłonęłabym go w całości 😀
[..YouTube..] o matko! pochłonęłabym go w całości 😀
Dlatego jej pewnie nie slysze, poniewaz mi dziala tylko prawy glosnik. I wszystko jasne! xD
[..YouTube..] Dlatego jej pewnie nie slysze, poniewaz mi dziala tylko prawy glosnik. I wszystko jasne! xD
tak jest, u mnie tez mono
[..YouTube..] tak jest, u mnie tez mono
[..YouTube..] tak jest, u mnie tez mono
Ja Ciebie dobrze słyszę, bo mam słuchawki, ale faktycznie – dźwięk jest mono, bo zawsze słychać Cię tylko z lewej słuchawki…
[..YouTube..] Ja Ciebie dobrze słyszę, bo mam słuchawki, ale faktycznie – dźwięk jest mono, bo zawsze słychać Cię tylko z lewej słuchawki…
nie pierwszy filmik na którym na samym początku słychać jakby dzwięk był mono !
[..YouTube..] nie pierwszy filmik na którym na samym początku słychać jakby dzwięk był mono !
moim zdaniem w pierwszej części filmiku faktycznie muzyka w tle jest trochę zbyt głośna i kiepsko Cię słychać. potem jest już ok 🙂
[..YouTube..] moim zdaniem w pierwszej części filmiku faktycznie muzyka w tle jest trochę zbyt głośna i kiepsko Cię słychać. potem jest już ok 🙂
Wcale nie.
[..YouTube..] Wcale nie.
przepis pycha .Ja cie dobrze slysze.
[..YouTube..] przepis pycha .Ja cie dobrze slysze.
Napisz mi na priva jaki masz dokładnie komputer i głośniki, bo chciałabym sprawdzić kto i na czym słabo mnie słyszy – ja na komputerach swoich i znajomych słyszę się świetnie :).
[..YouTube..] Napisz mi na priva jaki masz dokładnie komputer i głośniki, bo chciałabym sprawdzić kto i na czym słabo mnie słyszy – ja na komputerach swoich i znajomych słyszę się świetnie :).
To zwiększ głośność 😉
[..YouTube..] To zwiększ głośność 😉
Hej. Chciałbym zauważyć, że bardzo cicho cię słychać. Szczególnie w tej pierwszej częsci filmu. Pozdrawiam
[..YouTube..] Hej. Chciałbym zauważyć, że bardzo cicho cię słychać. Szczególnie w tej pierwszej częsci filmu. Pozdrawiam