Jabłecznik z bezą – przepis mojej mamy, wykonanie ciasta też. Mój wkład ograniczył się w tym wypadku do fotografowania i jedzenia :D. Takie ciasto z powodzeniem możemy podać podczas kolacji wigilijnej. Pięknie pachnie cynamonem i delikatnie rozpływa się w ustach.

Jabłecznik z budyniem – przepis

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Czas pieczenia: ok. 1 godzina

Składniki (blaszka ok. 30×35 cm):

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g (1 kostka)  masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru waniliowego

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg twardych jabłek winnych
  • 150 g cukru
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Piana z białek – jak ubić

 

Wykonanie:


Krok 1. Zagniatamy ciasto

Z mąki, masła, cukru waniliowego, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto, którym wykładamy nasmarowaną tłuszczem, prostokątną blachę (dno + boki).

Krok 2. Dusimy jabłka w syropie

1 l wody zagotowujemy z 150 g cukru i szczyptą cynamonu. Pokrojone na kawałki, obrane jabłka wrzucamy do syropu, zagotowujemy pod przykryciem, następnie wyjmujemy, studzimy i wykładamy na kruche ciasto.

Krok 3. Gotujemy kisiel

Na syropie z jabłek gotujemy kisiel: syrop zagotowujemy i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Lekko studzimy i uważamy, żeby masa za mocno nie zgęstniała. Wykładamy na ułożonych na cieście jabłkach.

Krok 4. Przygotowujemy bezę

Z białek ubijamy pianę, dodajemy 200 g cukru, 2 paczki wiórków kokosowych i mieszamy. Całość wykładamy na masę budyniową.

Krok 5. Pieczemy ciasto

Ciasto pieczemy ok. 1 godz. w temperaturze 180 °C (góra+dół) lub 150-160 °C (termoobieg), na dolnej półce piekarnika. Kroimy dopiero na drugi dzień.

 

Przepis jest propozycją w zabawie Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009 organizowanej przez Olgę Smile prowadzącą bloga kulinarnego SmakImprezy.pl.