fbpx
Czytasz właśnie
Jajecznica z grzybami

Jajecznica z grzybami

Jajecznica z grzybami

Miłą, sezonową odmianą dla klasycznej jajecznicy w mojej kuchni jest jajecznica z grzybami. Robiona w taki sam sposób jak przygotowuje ją moja babcia, która, w sezonie grzybowym, codziennie rano wychodzi do lasu i zbiera jadalne grzyby z blaszkowanym spodem, np. gołąbki i „sówki”, które, po usmażeniu na maśle, przyjemnie chrupią w smacznej jajecznicy.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na śniadania

Jajecznica z grzybami najlepiej smakuje, kiedy dodamy do niej chrupkie grzyby. Idealnie nadają się do niej wszelkie jadalne gołąbki i gąsówki. Można też przyrządzić ją z pieczarkami albo wykorzystać szlachetniejsze grzyby o szczególnych walorach smakowych.

Jajecznica z grzybami

Jajecznica z grzybami

Jajecznica z grzybami leśnymi i cebulą lub z dodatkiem pieczarek, albo innych grzybów. Do zrobienia jako jajecznica ze świeżymi lub suszonymi grzybami.
4.41 from 5 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: jajecznica z grzybami
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 379kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4-5 świeżych jajek
  • 6 grzybów średniej wielkości (np. gołąbki; pokrojone w kostkę lub na plasterki; grzyby inne niż gołąbki czy pieczarki można obgotować przed dodaniem do jajecznicy i odcedzić; grzyby suszone należy przed dodaniem jajecznicy wymoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie i lekko odcisnąć)
  • 1 mała cebula (drobno pokrojona)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • ½ łyżeczki tymianku lub rozmarynu (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki gorczycy (opcjonalnie)
  • bazylia lub natka pietruszki (opcjonalnie; do posypania)
  • sól

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Cebulę lekko solę i szklę na niewielkim ogniu na maśle, opcjonalnie dodając do niej gorczycę.
  • Do zeszklonej cebuli dodaję grzyby i podsmażam na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawiam ziołami.
  • Do podsmażonych grzybów z cebulą wbijam jajka i trzymam na ogniu, bez mieszania, aż białka lekko się zetną.
  • Ściętym jajkom przekłuwam żółtka i zaczynam powoli mieszać (w jajecznicy, poza ciemnymi grzybami, powinny być widoczne żółte i białe kolory).
  • Zmniejszam ogień i doprowadzam jajecznicę do pożądanej konsystencji: wilgotnej lub suchej. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze przez chwilę nawet po zdjęciu z patelni i położeniu na talerz.
  • Jajecznicę przekładam na talerze i dekoruję świeżą bazylią lub natką pietruszki.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1porcja (połowa jajecznicy na 5 jajkach) | Kalorie: 379kcal (19%) | Węglowodany: 9g (3%) | Białko: 15g (30%) | Tłuszcze: 31g (48%) | Tłuszcze nasycone: 16g (100%) | Cholesterol: 462mg (154%) | Sód: 379mg (16%) | Potas: 359mg (10%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 1220IU (24%) | Witamina C: 4mg (5%) | Wapń: 80mg (8%) | Żelazo: 2.3mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Jajecznica z grzybami
Jajecznica z grzybami
2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom