Sobotnie i niedzielne śniadania w moim domu rodzinnym zawsze jedliśmy wspólnie, z rodzicami i bratem, a głównym, śniadaniowym daniem były parówki, jajka na twardo albo jajecznica. Najbardziej lubiłam klasyczną jajecznicę, która w moim domu była smażona na maśle, z dodatkiem zeszklonej wcześniej cebuli i odrobiny soli. Kładłam ją w niewielkich ilościach na posmarowane masłem kromki chleba i przykrywałam plasterkami pomidora.

Zobacz też: Więcej pomysłów na jajecznicę oraz przepisy na inne śniadania

Dziś jajecznica najczęściej gości na moim stole w weekendy. Uwielbiam przygotowywać ją zawsze kiedy babcia sprezentuje mi najlepsze, wiejskie jajka od jej szczęśliwych kur. Przygotowana z nich jajecznica smakuje zupełnie inaczej niż z jajek sklepowych, a przy tym nabiera pięknego, intensywnie żółtego koloru.

Jajecznica

Jajecznica

Przepis na jajecznicę

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki (dla 2 osób):

  • 4-5 świeżych jajek
  • 1 mała cebula (drobno pokrojona)
  • 1/4 kostki masła
  • sól

Przydatne poradniki:

  1. Jak sprawdzić świeżość jajka
  2. Jak drobno pokroić cebulę


Wykonanie:

Krok 1. Na stopionym maśle, na małym ogniu, szklimy cebulę.

Krok 2. Do cebuli wbijamy jajka i na średnim ogniu lekko je ścinamy.

Krok 3. Ściętym jajkom przekłuwamy żółtka i zaczynamy powoli mieszać (w jajecznicy powinny być widoczne żółte i białe kolory).

Krok 4. Zmniejszamy ogień i doprowadzamy jajecznicę do pożądanej konsystencji: wilgotnej lub suchej. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze przez chwilę nawet po zdjęciu z patelni i położeniu na talerz.

Krok 5. Jajecznicę przekładamy na talerze i dekorujemy świeżą bazylią.

 

Klasyczna jajecznica

Klasyczna jajecznica

Jajecznica z bazylią

Jajecznica z bazylią