Pin It

Uwielbiam jeść jajka sadzone, zwłaszcza w towarzystwie młodych ziemniaków i mizerii, sałaty ze śmietaną albo młodej, zasmażanej kapustki. To taki prosty, letni obiad, który można przygotować w środku tygodnia albo w sobotę, kiedy mamy dużo zajęć związanych ze sprzątaniem, pieczeniem ciast i przygotowywaniem domowych przetworów z owoców i warzyw. Bardzo lubię jajka sadzone również na śniadanie, zamiast klasycznej jajecznicy, choć ją, w sobotnie poranki, także darzę szczególną sympatią. Przygotowuję sobie 1-2 jajka i podaję z tostami, czasem obok sałatki pomidorowej, innym razem po prostu z dodatkiem chleba z masłem.

Jajko sadzone

Jajko sadzone

Nie ma szczególnej filozofii przygotowania jajek sadzonych. Wystarczy żeliwna, teflonowa lub ceramiczna patelnia, dzięki czemu nie będzie konieczne użycie zbyt dużej ilości tłuszczu do ich usmażenia. Można smażyć na oleju lub na smalcu, ale osobiście najbardziej lubię te na klarowanym maśle. Niektórzy miłośnicy jajek sadzonych kupują do nich specjalne patelnie, o odpowiednio uformowanych dnach, dzięki czemu smażone na nich jajka mają równe brzegi i ten sam kształt – okrągły, a czasem nawet w kształcie serca – w wersji dla prawdziwie zakochanych w takiej formie śniadania lub w towarzyszącej podczas posiłku osobie :).

Jajka sadzone można podać z dodatkiem szczypty soli, posypać koperkiem lub szczypiorkiem, położyć obok usmażonych plastrów bekonu.  Kiedy są już gotowe, na talerzu, zawsze najpierw zjadam ścięte białko, zostawiając sobie na koniec najlepsze: miękkie, rozpływające  się po przekłuciu widelcem żółtko.

Jajka sadzone  - kilka przydatnych trików

  1. Do smażenia wybieramy dobry tłuszcz – najlepiej masło klarowane, chociaż może też być zwykłe. Tłuszcz jest szczególnie ważny, bo przecież nadaje jajkom smak
  2. Wybieramy bardzo świeże jajka, które po rozbiciu nie rozpłyną się prawie po całej patelni.
  3. Jajka trzeba wbijać z minimalnej wysokości, na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz, żeby nie rozpłynęły się po patelni.
  4. Do smażenia najlepiej nada się patelnia ceramiczna (preferowana patelnia do naleśników) lub teflonowa. W sklepach są też dostępne patelnie przeznaczone specjalnie do jajek sadzonych, z odpowiednimi, okrągłymi (lub np. w kształcie serduszek) wgłębieniami w dnie.

 

Jajka sadzone – przepis

Czas przygotowania: 2 minuty

Składniki (dla 2 osób):

  • 2-4 świeże jajka
  • 1 łyżka klarowanego masła lub oleju albo smalcu
  • sól, pieprz
Dodatki (opcjonalnie):
  • koperek
  • pomidory
  • szczypiorek
  • tosty
  • chleb z masłem
  • keczup
  • smażony bekon lub boczek
Przydatne poradniki:

Wykonanie:

Krok 1. Rozgrzewamy dobrze patelnię, topiąc na niej klarowane masło.

Krok 2. Na roztopione i dobrze rozgrzane masło wbijamy całe jajka i czekamy na ścięcie białek, żeby nie rozpływały się po patelni.

Krok 3. Zmniejszamy płomień i smażymy na średnim ogniu (nie za mocnym, żeby nie pryskał tłuszcz) aż białko całkowicie się zetnie, ale żółtko wciąż pozostanie ciemne i płynne w środku.

 

Ciekawa jestem czy, podobnie jak ja, lubicie jajka sadzone. Z czym najchętniej je podajecie?

Jajko sadzone

Jajko sadzone