Pin It
Jajko w koszulce

Jajko w koszulce

Jajka w koszulkach to jedne z moich ulubionych. Nauczyłam się je przyrządzać dość niedawno i wcześniej, w mojej rodzinie, nikt nie znał tej metody ich gotowania. Jajka w koszulkach gotuje się bez skorupki – wbija się je bezpośrednio do wrzątku, białko szybko się ścina, a żółtko, po krótkim gotowaniu, pozostaje miękkie, lejące. Tak przygotowane jajka można polać stopionym masłem, posypać ziołami lub przygotować specjalny sos. Pięknie prezentują się podane na grzankach, z sosem maślano-koperkowym.


Składniki:

  • świeże jajka

Wykonanie:


Krok 1. W rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę.*

Krok 2. Zmniejszamy ogień tak, żeby delikatnie bulgotała przy brzegach rondelka.

Krok 3. Do środka, gdzie jest najmniej bąbelków, wbijamy jajko (należy je wrzucić do wody z jak najmniejszej wysokości).

Krok 4. Delikatnie, ale nie za mocno, zwiększamy ogień i gotujemy jajko przez 2 minuty.

Krok 5. Wyjmujemy jajko łyżką cedzakową.

* Po ugotowaniu pierwszego jajka, a przed wbiciem kolejnego, usuwamy pozostałości białka z wody lub, w razie potrzeby, całkowicie ją wymieniamy.