Młode karczochy można zjeść na surowo, np. w warzywnej sałatce. Te nieco starsze, najlepiej jeszcze zielone i z pozawijanymi listkami, świetnie smakują duszone (np. jako składnik risotto z karczochami) albo grillowane. Przed przyrządzeniem i podaniem warto wiedzieć jak oczyścić karczochy nożem i wymoczyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
Zobacz też: Więcej poradników kulinarnych
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- karczochy (umyte pod bieżącą wodą)
- 1 l wody
- ½ cytryny
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Odcinam łodygi tuż pod nasadą lub odrobinę niżej (zaokrąglona część łodygi tuż pod kwiatem również może być smaczna).
- Obieram karczochy z zewnętrznych, twardszych liści, odcinając je za pomocą noża.
- Czubki pozostałych, zwiniętych liści, obcinam na długości ok. ⅓ całego karczocha.
- Oczyszczam nasadę łodygi (jeśli karczoch jest młody) lub obcinam.
- Przecinam karczochy wzdłuż, na pół.*
- Ze środka usuwam nożem sztywne listki i część kędzierzawą (jeśli występuje).
- Sok z cytryny wyciskam do miski z wodą.
- Zanurzam karczochy w wodzie z cytryną na ok. 10 minut.
- Kroję karczochy na plastry o szerokości ok. 3-5 mm.
bardzo ciekawy film
u mnie na działce:)) pierwszy raz posadziłam ……okazy mi urosły nieziemskie 🙂 teraz tylko siedziec i jeśc
Pozwolę sobie na uwagę: nasada karczocha, którą Pani usunęła jest jego najsmaczniejszą częścią. Również łodyżki – jeśli nie są zdrewniałe -można obrać z zewnętrznej części i zjeść jaśniejszy, wewnętrzny trzon. (Przynajmniej tak się nauczyłam na Sardynii.) pozdrawiam serdecznie, Renata Suchodolska
Wiem, wiem, można ją spokojnie było zostawić, bo jest pyszna :). Chyba zrobię jakąś adnotację w filmie.
karczochy nie ściemniajcie
[..YouTube..] karczochy nie ściemniajcie
[..YouTube..] karczochy nie ściemniajcie
A jeśli ktoś nie wie gdzie kupić w Warszawie to podpowiadam : Carrefour (14 zł za sztuke!!), czasem bywają w Supersamie przy Metro Wilanowska (8 zł za sztukę) a w sobotę można kupić na Biobazarze ( 22 zł za kilogram).
Trochę jest, ale nie ma tragedii :).
karczochy-pyszna sprawa,ale jest z nimi trochę roboty ….tak od kupienia…..do jedzenia 🙂
A gdzie Ty kobieto karczochy kupilas? Mnie sie udalo tylko raz z Koronie.
Przywiozłam z Włoch :). W Polsce rzadko się je spotyka, chyba że w marketach typu Alma i Epi.
Teraz na bieżąco są w Kaufland