Pin It
Jak oczyścić karczochy

Jak oczyścić karczochy

 

Młode karczochy można zjeść na surowo, np. w warzywnej sałatce. Te nieco starsze, najlepiej jeszcze zielone i z pozawijanymi listkami, świetnie smakują duszone (np. jako składnik risotto z karczochami) albo grillowane. Przed przyrządzeniem i podaniem należy oczyścić karczochy nożem i wymoczyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny.

Jak oczyścić karczochy

Składniki:

  • karczochy (umyte pod bieżącą wodą)
  • 1 l wody
  • 1/2 cytryny

Akcesoria kuchenne:

  • deska do krojenia
  • nóż

Wykonanie:

Krok 1. Odcinamy łodygi tuż pod nasadą.

Krok 2. Obieramy karczochy z zewnętrznych, twardszych liści, odcinając je za pomocą noża.

Krok 3. Czubki pozostałych, zwiniętych liści, obcinamy na długości ok. 1/3 całego karczocha.

Krok 4. Oczyszczamy nasadę łodygi (jeśli karczoch jest młody) lub obcinamy.

Krok 5. Przecinamy karczochy wzdłuż, na pół.*

Krok 6. Ze środka usuwamy nożem sztywne listki i część kędzierzawą (jeśli występuje).

Krok 7. Sok z cytryny wyciskamy do miski z wodą.

Krok 8. Zanurzamy karczochy w wodzie z cytryną na ok. 10 minut.

Krok 9. Kroimy karczochy na plastry o szerokości ok. 3-5 mm.

* Opcjonalnie karczochów możemy nie przecinać, tylko wybrać środkowe listki i część kędzierzawą za pomocą ostro zakończonej łyżeczki. Tak oczyszczone karczochy świetnie nadadzą się do faszerowania i grillowania lub zapiekania.

 

Jak oczyścić karczochy - krok po kroku

Jak oczyścić karczochy - krok po kroku

tagged in karczochy