Gotowanie bobu, pysznego, strączkowego smakołyku, po który chętnie sięgamy w sezonie letnim, siedząc przed telewizorem, na balkonie lub w ogrodzie, nie wymaga skomplikowanych czynności. Ugotowany bób w skórce można przełożyć masłem, polać zezłoconą na maśle bułką tartą lub skropić oliwą z oliwek wymieszaną z dodatkiem odrobiny soli lub cukru. Można też, oczywiście, wykorzystać go jako bazę do przygotowania potraw z bobu:  zupy z bobu, pierogów, makaronu, pesto, pasty do kanapek lub sałatki.

Ważne, żeby podczas gotowania nie rozgotować bobu – rozgotowany będzie znacznie trudniej wyjmować ze skórki.

Zobacz też: Więcej pomysłów i przepisów na bób

Najpopularniejszą metodą gotowania bobu jest gotowanie w wodzie, ale można też ugotować go na parze.

Jak ugotować bób

Jak ugotować bób

Jak ugotować bób - przepis

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 kg świeżego bobu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • koper (drobno posiekany; opcjonalnie)
  • bułka tarta (opcjonalnie)

Wykonanie:

Krok 1. Bób dokładnie przebieramy i wyrzucamy ziarna, na których widać czarne plamki (są to ziarna robaczywe).

Krok 2. Dokładnie płuczemy bób pod strumieniem zimnej wody.

Krok 3. Przekładamy bób do garnka, zalewamy wodą (powinno być jej 2 razy więcej niż bobu) i dosypujemy cukier.

Krok 4. Szybko zagotowujemy i dosypujemy sól. Opcjonalnie do gotowania można też dodać kilka gałązek kopru.

Krok 5. Bób gotujemy pod przykryciem, na dużym ogniu. Młody ugotuje się w ok. 15 minut, starszy nieco dłużej, nawet w 30 minut.

Żeby sprawdzić czy bób jest gotowy, wystarczy wyjąć 3 ziarna różnej wielkości, delikatnie je ostudzić i spróbować.

 

Ugotowany bób

Ugotowany bób z masłem