Pin It
Jak ugotować bób
Jak ugotować bób

Gotowanie bobu, pysznego, strączkowego smakołyku, po który chętnie sięgamy w sezonie letnim, siedząc przed telewizorem, na balkonie lub w ogrodzie, nie wymaga skomplikowanych czynności. Ugotowany bób w skórce można przełożyć masłem, polać zezłoconą na maśle bułką tartą lub skropić oliwą z oliwek wymieszaną z dodatkiem odrobiny soli lub cukru. Można też, oczywiście, wykorzystać go jako bazę do przygotowania potraw z bobu:  zupy z bobu, pierogów, makaronu, pesto, pasty do kanapek lub sałatki.

Ważne, żeby podczas gotowania nie rozgotować bobu – rozgotowany będzie znacznie trudniej wyjmować ze skórki.

Zobacz też: Więcej pomysłów i przepisów na bób

Najpopularniejszą metodą gotowania bobu jest gotowanie w wodzie, ale można też ugotować go na parze.

Krok 2. Dokładnie płuczemy bób pod strumieniem zimnej wody.

Krok 3. Przekładamy bób do garnka, zalewamy wodą (powinno być jej 2 razy więcej niż bobu) i dosypujemy cukier.

Krok 4. Szybko zagotowujemy i dosypujemy sól. Opcjonalnie do gotowania można też dodać kilka gałązek kopru.

Krok 5. Bób gotujemy pod przykryciem, na dużym ogniu. Młody ugotuje się w ok. 15 minut, starszy nieco dłużej, nawet w 30 minut.

Żeby sprawdzić czy bób jest gotowy, wystarczy wyjąć 3 ziarna różnej wielkości, delikatnie je ostudzić i spróbować.