Pin It

Brokuł, kuzyn kalafiora, jest smacznym warzywem o pięknym, zielonym kolorze, nieco nieprzyjemnym zapachu, który wydziela podczas gotowania i walorach smakowych. Istnieje kilka prostych sposobów jego przygotowania i podania, może też wejść w skład nieco bardziej skomplikowanych potraw.

Zobacz też: Pomysły na brokuły oraz przepis na najlepszy sos beszamelowy

Przygotowanie brokuła do gotowania

Krok 1. Usuwamy liście i twardą część łodygi (jest najtwardsza i gotuje się najdłużej, dlatego warto ją odciąć, obrać z zewnętrznej, twardej warstwy i ugotować osobno lub w tym samym garnku co górną część, ale odpowiednio dłużej: łącznie ok. 10-15 minut).

Krok 2. Dokładnie płuczemy brokuła pod strumieniem zimnej wody.

Krok 3 (opcjonalny). Dzielimy brokuła na mniejsze różyczki.

Jak gotować brokuły

Krok 1. W garnku, do którego zmieści się brokuł, zagotowujemy osoloną wodę (na 1 l wody przypada 1 łyżeczka soli).

Krok 2. Wkładamy brokuła do garnka z gotującą wodą, zielonymi kwiatkami do góry. Brokuł nie musi być zanurzony w wodzie w 100%; wystające ponad powierzchnię wody kwiaty wystarczy polać wodą. Brokuła można gotować w całości lub podzielonego na mniejsze różyczki.

Krok 4. Gotujemy brokuła pod przykryciem przez ok. 4-7 minut. W trakcie gotowania można spróbować czy jest odpowiednio miękki. Gotowane brokuły powinny być al dente, czyli lekko twarde, delikatnie chrupiące, a jednak ugotowane, o odpowiedniej miękkości.

Jak gotować brokuły na parze

Krok 1. Do garnka wlewamy wodę tak, żeby jej powierzchnia mieściła się tuż pod durszlakiem lub przystawką do gotowania na parze, na której będzie leżał brokuł. Doprowadzamy do wrzenia.

Krok 2. Na durszlaku lub sitku do gotowania na parze układamy pokrojonego w różyczki brokuła i przykrywamy pokrywką.

Krok 3. Gotujemy na parze przez 3-5 minut, w trakcie gotowania sprawdzając twardość brokuła.

Jak gotować brokuły w kuchence mikrofalowej

Krok 1. Pokrojonego na różyczki brokuła umieszczamy w jednej warstwie w naczyniu przeznaczonym do kuchenki mikrofalowej.

Krok 2. Oblewamy różyczki brokuła kilkoma łyżkami wody, przykrywamy naczynie folią i na wysokiej mocy gotujemy przez ok. 3-5 minut.

Po ugotowaniu odstawiamy brokuła na ok. 1-2 minuty i dopiero po tym czasie wyjmujemy z naczynia/rozwijamy z folii i odcedzamy.

Masz ochotę na brokuły w innym wydaniu?

Gotowany brokuł

Gotowany brokuł

tagged in brokuły