Fasolka szparagowa, w sezonie letnim, jest smacznym dodatkiem do drugich dań, np. do ryb, kotletów mielonych, schabowych albo z piersi kurczaka czy składnikiem letnich zup jarzynowych. Podana w większej ilości, zwłaszcza dla osób niejedzących mięsa, w towarzystwie chleba lub bułki z masłem, może stanowić sycącą kolację. Pokażę Wam dziś dwa sposoby jak ugotować fasolkę szparagową.

Różne gatunki fasolki w różnym stadium wzrostu wymagają różnego czasu gotowania, dlatego kiedy fasola będzie się gotować, warto od czasu do czasu spróbować czy jej miękkość jest już na odpowiednim poziomie. Gotowana fasolka szparagowa powinna być miękka i lekko krucha. Zbyt długie gotowanie fasolki spowoduje, że będzie rozgotowana i „ciapowata”.

Zapraszam do krótkiego poradnika jak ugotować fasolkę.

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Jak ugotować fasolkę szparagową

Liczba porcji 4-6
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania/pieczenia 25 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Klasyka kuchni polskiej: fasolka szparagowa ugotowana we wrzątku. Letni dodatek do drugich dań: ziemniaków i kotleta lub grillowanych mięs i ryb.

Składniki

  • 1kg fasolki szparagowej (umyta, z odłamanymi końcówkami i, w razie potrzeby, usuniętym łykiem; po oczyszczeniu jeszcze raz wypłukana w zimnej wodzie)
  • 4l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie

Krok 1.
Jak ugotować fasolkę szparagową - krok 1Fasolkę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
Krok 2.
Jak ugotować fasolkę szparagową - krok 2Doprowadzamy do wrzenia i od tego momentu, pod przykryciem, gotujemy przez ok. 5-15 minut. Młoda fasolka ugotuje się szybciej, a starsza będzie potrzebować więcej czasu.
Krok 3.
Jak ugotować fasolkę szparagową - krok 3Odcedzamy fasolkę na durszlaku lub łyżce cedzakowej i podajemy.

Moje porady

 

  1. W trakcie gotowania fasolki szparagowej można wyjmować pojedyncze strączki różnej wielkości i próbować czy są wystarczająco miękkie.
  2. Idealny dodatek do fasolki: bułka tarta z masłem

 

Jak gotować fasolkę szparagową na parze

Liczba porcji 4-6
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania/pieczenia 25 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Fasolka szparagowa ugotowana na parze. Letni dodatek do drugich dań: ziemniaków i kotleta lub grillowanych mięs i ryb w bogatszej w składniki odżywcze wersji.

Składniki

  • 1kg fasolki szparagowej (umyta, z odłamanymi końcówkami i, w razie potrzeby, usuniętym łykiem; po oczyszczeniu jeszcze raz wypłukana w zimnej wodzie)

Optional

  • 50g masła (¼ kostki, stopione)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki cukru

Wykonanie

Krok 1.
Jak ugotować fasolkę szparagową na parze - krok 1Fasolkę wkładamy do parowaru lub układamy na durszlaku, który umieszczamy na garnku z gotującą się wodą.
Krok 2.
Jak ugotować fasolkę szparagową na parze - krok 2Przykrywamy i zostawiamy do gotowania na ok. 10-15 minut, w zależności od stopnia młodości fasolki.
Krok 3.
Jak ugotować fasolkę szparagową na parze - krok 3Ugotowaną fasolkę szparagową podajemy z masłem z zezłoconą bułką tartą lub samym stopionym masłem z cukrem i sokiem z cytryny.

Ugotowaną fasolkę szparagową podajemy z masłem z zezłoconą bułką tartą lub samym stopionym masłem z odrobiną cukru i soku z cytryny.