Pin It

Kaczka pieczona z jabłkami jest klasycznym, tradycyjnym, niedzielnym obiadem goszczącym od wielu pokoleń na polskich stołach. Również w mojej rodzinie jest to bardzo lubiana potrawa, choć ustępuje miejsca babcinemu rosołowi i pieczonemu kurczakowi. Wersja kaczki pieczonej z jabłkami to najprostsza receptura, przekazywana z pokolenia na pokolenie, bez modyfikacji. Od lat robi się ją tak samo i właśnie w ten sposób kaczkę z jabłkami piekły moje prababcie, zasiadając potem w niedzielę z całymi rodzinami do stołu i zapewne, tak samo jak u nas, wtedy również dzieci sprzeczały się, komu przypadnie w udziale więcej jabłek z nadzienia – pięknie pachnących, rozdrobnionych, podawanych jako dodatek do upieczonego mięsa.

Zobacz też: Więcej przepisów na kaczkę

Dobra kaczka pieczona, oprócz nadzienia, które nawilży i zmiękczy mięso od środka, wymaga kilkukrotnego polania tłuszczem w trakcie pieczenia. Można też, zamiast polewania, kilka razy ją obrócić i na koniec położyć grzbietem ku górze i zrumienić. Nie warto przypiekać jej zbyt mocno i piec za długo, żeby uniknąć utwardzenia mięsa, a przecież nie od dziś wiadomo, że najlepsza kaczka jest miękka w środku, z chrupiącą skórką.

 

Kaczka pieczona z jabłkami – przepis

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Czas pieczenia: ok. 1 godzina dla kaczki o wadze 1 kg

Składniki (dla ok. 6-8 osób):

  • 1 kaczka (umyta, osuszona, z usuniętymi tzw. pałkami czyli zawiązkami nowych piór oraz z wyciętym gruczołem z kupra, bez szyi*)
  • 1/2 kg jabłek (obrane ze skórek, bez ogryzków, pokrojone na ćwiartki)
  • 3 łyżki masła klarowanego (domowe lub Horeca Select*)
  • majeranek Horeca Select*
  • sól
Dodatkowo:
  • igła i nici do szycia
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić masło klarowane

* Produkty dostępne w halach MAKRO Cash and Carry w całej Polsce

 

Wykonanie:

 

Krok 1. Kaczkę nacieramy z wierzchu i od środka solą i majerankiem.

Krok 2. Faszerujemy kaczkę jabłkami, które ciasno upychamy w środku.

Krok 3. Zaszywamy kaczkę z obu stron i dokładnie zawiązujemy nitkę. Obwiązujemy też kaczkę nitką wokół skrzydeł, żeby nie rozłożyły się w czasie pieczenia.

Krok 4. Na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego układamy masło klarowane i kładziemy na nim kaczkę.

Krok 5. Wstawiamy kaczkę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-200 °C (góra+dół), w czasie proporcjonalnym do masy kaczki (np. kaczkę, która waży 1 kg, pieczemy 1 godzinę), kilkakrotnie polewając w czasie pieczenia mięso tłuszczem wytopionym z kaczki wymieszanym z roztopionym masłem klarowanym.

Można też, zamiast polewania, obracać kaczkę w brytfannie pamiętając, że pod koniec pieczenia należy ją położyć grzbietem ku górze i zrumienić.

Pod koniec pieczenia do brytfanny można dołożyć pozostałe jabłka, które nie zmieściły się do nadzienia.

Podajemy kaczkę na półmisku, udekorowaną sałatą i świeżymi ziołami, a jabłka z nadzienia serwujemy w osobnej miseczce.

 

Kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami