Kaczka pieczona z pomarańczami

Kaczka pieczona z pomarańczami

W Polsce niezbyt często, choć kiedyś bywało inaczej, jadamy kaczki. Najczęściej na polskich stołach gości kaczka z jabłkami, a prawdziwi miłośnicy przygotowują też zapewne kaczkę po pekińsku. Nie ma nic dziwnego w zamiłowaniu do klasyki, ale chcąc poeksperymentować ze smakiem pieczonej kaczki i nie udawać się w smakową podróż kulinarną zbyt daleko od naszego kraju, można przygotować kaczkę pieczoną z pomarańczami, wykorzystując kilka prostych, łatwych do kupienia w sklepie spożywczym składników.

Zobacz też: Więcej przepisów na kaczkę

Kaczka pieczona z pomarańczami stanęła na rodzinnym stole u mojej babci obok kaczki z jabłkami. Wielbiciele klasyki od razu wyczuli inny smak, chwaląc tę jabłkową i zapewniając, że lepsza. Miłośnicy nowych smaków zajadali się wersją pomarańczową. Każdy znalazł coś dla siebie i na tym właśnie polega rodzinne ucztowanie.

 

Kaczka pieczona z pomarańczami – przepis

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Czas pieczenia: ok. 1,5 – 2 godziny

Składniki:

  • 1 kaczka (ok. 1,5 – 2 kg)
  • 1/2 kg pomarańcz (obrane, podzielone na cząstki, bez błon)
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • majeranek
  • sproszkowany imbir
  • sól
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić masło klarowane

 

Wykonanie:

 

Krok 1. Umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem kaczkę nacieramy z wierzchu i od środka solą, imbirem i majerankiem. Skrapiamy też kilkoma łyżkami soku z pomarańczy.

Krok 2. Faszerujemy kaczkę obranymi, oczyszczonymi z błon pomarańczami.

Krok 3. Zaszywamy kaczkę z obu stron i dokładnie zawiązujemy nitkę. Obwiązujemy też kaczkę nitką wokół skrzydeł, żeby nie rozłożyły się w czasie pieczenia.

Krok 4. Na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego układamy masło klarowane i kładziemy na nim kaczkę. Obkładamy ją też pomarańczami, które nie zmieściły się do środka (kilka cząstek można odłożyć i ugrillować lub podsmażyć na suchej, teflonowej albo ceramicznej patelni).

Krok 5. Wstawiamy kaczkę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-200 °C (góra+dół), w czasie proporcjonalnym do masy kaczki (np. kaczkę, która waży 1 kg, pieczemy 1 godzinę), kilkakrotnie polewając w czasie pieczenia mięso tłuszczem wytopionym z kaczki wymieszanym z roztopionym masłem klarowanym.

Można też, zamiast polewania, obracać kaczkę w brytfannie pamiętając, że pod koniec pieczenia należy ją położyć grzbietem ku górze i zrumienić.

Podajemy kaczkę na półmisku, udekorowaną sałatą i świeżymi ziołami i pomarańczami.

 

 

Kaczka z pomarańczami

Kaczka z pomarańczami