Pin It

Na święta, zamiast kurczaka, na stole rodzinnym w domu u mojej babci pojawia się kaczka. Jest to zawsze ta sama, klasyczna wersja czyli kaczka pieczona z jabłkami. To właśnie od tego dania rozpoczęła się moja przygoda z pieczeniem kaczek, których smak można wzbogacać różnymi rodzajami nadzienia, równoważąc ostre i łagodne lub słodkie i wytrawne smaki. Dzisiejszy przepis, kaczka pieczona z żurawiną, to również propozycja z jabłkami w składzie, ale znajdziecie tu także inne, znane Wam zapewne składniki, których prawdopodobnie nie spodziewaliście się w farszu: seler naciowy: intensywny, zrównoważony kwaśnymi jabłkami. Nadająca słodyczy żurawina, idealny dodatek do mięs, popularny szczególnie w krajach skandynawskich oraz USA, u nas coraz częściej wykorzystywany do wypieku ciast, ale wciąż rzadko dodawany do drobiu, z którym tak dobrze się komponuje. Wreszcie: orzechy włoskie, uprażone na suchej patelni, delikatnie chrupiące. I smażona na maśle cebula, a całość przyprawiona suszonymi ziołami: majerankiem, tymiankiem, rozmarynem i szałwią. I odrobiną ostrego, czerwonego pieprzu.

Zobacz teżRozdanie bakalii i gadżetów do pieczenia od Bakalland

Być może nie wyobrażacie sobie innej kaczki niż ta klasyczna. Być może jesteście ciekawi nowych smaków. Polecam przygotować na święta: to taka wzbogacona wersja kaczki z jabłkami. A wciąż równie prosta do zrobienia.

Kaczka pieczona z żurawiną

Kaczka pieczona z żurawiną

Kaczka pieczona z żurawiną – przepis


Składniki (dla 4-6 osób):

Mięso:

  • 1 kaczka (ok. 2 kg; umyta, osuszona papierowym ręcznikiem, z odciętym gruczołem w kuprze i usuniętymi resztkami piór, tzw. pałkami)
  • majeranek
  • sól, pieprz

Farsz do kaczki:

  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g orzechów włoskich (uprażone na suchej patelni)
  • 2 łodygi selera naciowego (ok. 200 g; pokrojone na kawałki o grubości ok. 1 cm)
  • 1 jabłko (pokrojone na kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 50 g (¼ kostki) masła
  • 1 mała bułka razowa (ususzona, potem namoczona w wodzie i odciśnięta)
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • sól, pieprz

Do dekoracji:

  • plastry pomarańczy (półksiężyce)
  • suszona żurawina
  • roszponka

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę

Wykonanie:

Krok 1. Nacieramy wierzch i środek kaczki solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.

Krok 2. Cebulę szklimy na maśle.

Krok 3. Dodajemy jabłko, seler naciowy, orzechy i żurawinę, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami i dusimy, ale nie do miękkości: składniki farszu powinny być al dente czyli lekko twarde.

Krok 4. Podduszone warzywa i owoce mieszamy dokładnie z bułką.

Krok 5. Nadziewamy kaczkę farszem i zaszywamy z obu stron.

Krok 6. Wstawiamy kaczkę do piekarnika i w trybie z podpiekaniem od góry pieczemy w temperaturze 200-220 °C. Na każdy 1 kg kaczki przypada 1 godzina pieczenia, czyli np. kaczkę o wadze 1,5 kg pieczemy przez 1,5 godziny.

Krok 7. Przekładamy kaczkę na półmisek i dekorujemy pomarańczą, żurawiną i roszponką.

 

Kaczka pieczona z żurawiną

Kaczka pieczona z żurawiną